IJzingwekkend en aangrijpend theater

Hanneke van den Berg

Wanhoop is niet de pijn van de ziel. Wanhoop is het lichaam dat lijdt. Al in de openingsscène van ’Caligula’ word je meegesleurd in een nietsontziende reis naar de diepste diepten van die wanhoop.

Met zijn rug naar het publiek staat de jonge Caligula, een regenjas om zijn magere gestalte. Op een metersgroot scherm zien we een close up van zijn betraande ogen. Hij is verscheurd door de dood van zijn minnares Drusilla. Het leven is in één klap zinloos voor hem geworden.

Op dat universele gegeven van rouw om een verloren geliefde bouwde Camus zijn toneelstuk ’Caligula’, dat nu in een bewerking van Thibaud Delpeut wordt gespeeld.

Caligula staat bekend als een gewetenloze keizer, maar in de visie van Camus en zeker in de enscenering van Thibaud Delpeut is hij in feite een romanticus. Hij wil de maan hebben, omdat het leven voor hem ondraaglijk is. Als de dood zo willekeurig toe kan slaan, wat heeft dan nog wel betekenis? Het vervolg is in feite een radicaal onderzoek. Hij onderwerpt zijn onderdanen aan een experiment: voortaan moeten ze leven in het licht van de dood. Ze zijn overgeleverd aan de grillen van het lot. Met totale willekeur beslist hij over leven en dood. Caligula is in de visie van Delpeut een keizer-kunstenaar, hij gaat tot op het bot om zijn principes te onderzoeken.

Dat klinkt als een zware, filosofische exercitie en dat is het ook in zekere zin. Het is een voorstelling die gaat tot op het bot.De rol van Caligula wordt gespeeld door Vincent van der Valk, die al eerder opviel in Toneelschuur Producties als ’Polaroids’. Hij speelt de moeilijke rol fenomenaal: heftig, vilein, vol zelfspot Om hem heen staat een sterk team, met Wendell Jaspers als Caesonia en Martijn Nieuwerf als Cherea, zijn belangrijkste tegenspeler. En wordt aan het slot een caleidoscoop van beelden van hoge en lage kunst getoond, van Leonardo da Vinci tot en met Deep Throat. Stuk voor stuk worden ze afgefloten door de keizer-kunstenaar. Kunst als therapie om de zinloosheid van het leven te verdragen. ’Caligula’ is ijzingwekkend en aangrijpend theater.

Theater

Toneelschuur Producties: Caligula. Tekst: Albert Camus. Bewerking en regie: Thibaud Delpeut. Spel: Vincent van der Valk, Wendell Jaspers, Bram Gerrits, Ward Kerremans, Martijn Nieuwerf. Bijgewoond: Haarlem, Toneelschuur, 10 april, te zien: aldaar t/m 12 april en op 16/17 mei; Den Haag, 15 t/m 17 april; Utrecht, 21 t/m 23 april; Amsterdam, 24 april t/m 1 mei; Alkmaar, 6 mei; Meer info: www.toneelschuur.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.