’Maak van fietsflat geen fietsfiasco’

Met een slijptol wordt het kettingslot door midden gezaagd.© Foto Moussa Aynan

Annalaura Molducci
Haarlem

Onredelijk, onbillijk en zo lek als een mandje. Zo omschrijft raadslid Moussa Aynan (PvdA) het handhavingsbeleid op het weghalen van fietsen rondom het station. Maar ook de evaluatie daarvan door het college die donderdag in de raadscommissie beheer wordt besproken, deugt niet, vindt hij.

We spreken om één uur woensdagmiddag af bij de fietsflat aan het Kennemerplein. Aynan komt hier de laatste weken bijna dagelijks om foto’s te maken van naast de rekken gestalde fietsen die worden weggehaald. Hij heeft een heel dossier opgebouwd om aan te tonen dat dit beleid rammelt. ,,Als ik één foto of twee foto’s maak, wordt gezegd dat het een incident is. Daarom heb ik wel honderd foto’s.” In plaats van oplossingsgericht meewerken is de gemeente fietsers aan het pesten, vindt hij.

We kijken of Aynan gelijk heeft. De stalling op de begane grond is vol, terwijl het woensdag is. Een dag waarop veel Nederlanders vrij zijn, net als vrijdag. Tegen de volle rekken aan staan fietsen keurig gestald. Maar hoe netjes ze ook zijn neergezet, ze staan buiten de rekken en dat levert een groene sticker met barcode op aan het stuur. Die fiets wordt over vier uur weggehaald. Regels zijn regels.

Inmiddels is de firma Paswerk met drie man sterk gearriveerd. Twee handhavers van de gemeente Haarlem lopen de stalling in om de gestickerde fietsen te scannen en te fotograferen voor de website van de weggehaalde fietsen. Naast de keurig gestalde fietsen staan inmiddels ook veel hinderlijker geparkeerde fietsen, maar die blijven staan.

Slijptol

De handhavers komen met zwaarder geschut, met een slijptol wordt nu de ketting van een net buiten rek gestalde fiets doorgesneden. Aynan: ,,Deze fietsflat is een groot succes. Zo groot dat er structureel te weinig ruimte is. Daarom pleit is ervoor dat deze fietsflat geen fietsfiasco moet worden en aan zijn eigen succes ten onder gaat.” De ’fout gestalde’ fietsen zijn ’s morgens tussen half negen en kwart over negen gelabeld. Fietsen die daarna verkeerd zijn neergezet en veel hinderlijker staan geparkeerd ontspringen de dans en mogen gewoon blijven staan.

Buiten hangt een mededeling op een groot spandoek ’Zet je fiets op zijn plek in het rek’. Aynan: ,,Daarmee kondigt de gemeente dit beleid aan. Wat is dat voor mededeling? Zo jaag je iedereen toch tegen je in het harnas.’’ Aynan heeft zelf een enquête gehouden bij de fietsflat onder 71 fietsers, 58 procent vindt weghalen onacceptabel, de rest niet. De gemeente heeft een enquête onder omwonenden gehouden om het fietsbeleid te evalueren. Bijna niemand heeft gereageerd en de meerderheid is voor handhaving. Aynan: ,,Dat is de foute groep.”

Aynan heeft oplossingen bedacht. ,,Zet stewards neer om fietsers te verwijzen naar de stalling aan de Jansweg. Regel het ook dat fietsers vanaf het Kennemerplein daar naartoe kunnen fietsen want dat kan nu niet. Daarvoor moet je alleen even het fietspad tweerichtingsverkeer maken. De stewards kunnen ook helpen met fietsen in hoge rekken zetten, want dat kunnen ouderen niet. Dat kost geld, maar je moet er wat voor overhebben als je als stad de fietsers op de eerste plaats zet.”

Toto slot nemen we nog even een kijkje in de fietskelder onder het station. Daar werken drie man. Ook daar staan fietsen buiten de rekken maar dat mag gewoon. Kijk, zo kan het ook.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.