Air France-KLM klimt uit het dal

Redacteur Haarlemmermeer
schiphol

Het luchtvaartconcern Air France-KLM is deze zomer uit het dal geklommen. Er werd een winst geboekt van 306 miljoen euro tegen 14 miljoen een jaar eerder.

De besparingen die het concern heeft afgekondigd werpen hun eerste vruchten af. De kosten daalden met 1,1 procent. Gunstig is ook dat het aantal passagiers steeg, terwijl het aantal vluchten iets afnam. Daardoor zaten de toestellen voller. Ondanks een gestegen kerosinerekening, werd een bedrijfsresultaat van 453 miljoen euro geboekt.

Helaas staat tegenover deze winstpost een verlies op vracht. Door de economische crisis is er minder aanbod van vracht en is in de markt een grote overcapaciteit ontstaan. De vrachttoestellen en laadruimten in passagiersvliegtuigen waren maar voor 62 procent gevuld. Het verlies bij vracht liep in het derde kwartaal op naar 67 miljoen euro.

Dit jaar is al 348 miljoen uitgetrokken voor een vrijwillige personeelsreductie. Air France schrapt immers 5000 banen. Bij KLM is nog steeds het uitgangspunt dat niemand wordt ontslagen. Wel geldt al een jaar een personeelsstop, waardoor de totale personeelsomvang wel daalt. Ook wordt nog altijd met vakbonden gesproken over een aanpassing van de cao’s voor piloten, stewardessen en grondpersoneel.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.