Plan Binnenweg kan verder

Sjaak Smakmans.smakman@hollandmediacombinatie.nl
Heemstede

Een eerste stapje, zo betitelde winkeliersvoorman Peter van Limburg donderdag de vaststelling van de winkelvisie voor Heemstede.

Want, aldus de voorzitter van Winkelcentrum Heemstede, de echte keuzes moeten nog altijd worden gemaakt. De belangrijkste: wil Heemstede een lokaal of regionaal winkelcentrum zijn.

Met bijna tweehonderd winkels op de Raadhuisstraat-Binnenweg is dat voor Van Limburg overigens geen vraag. Maar dan moet de politiek wel de consequenties daarvan aanvaarden, vindt hij, en de belangrijkste daarvan is zorgen voor een goede bereikbaarheid vanuit omliggende gemeenten.

Leegstand

Daarbij komt Van Limburg opnieuw uit bij het vijf jaar geleden ingevoerde eenrichtingsverkeer op de noordelijke Binnenweg.

Hij heeft daar zelf een reisbureau en heeft het aantal klanten uit Bloemendaal, Zandvoort en Haarlem-zuid zien dalen. De fors toegenomen leegstand op dit deel van de winkelstraat spreekt volgens hem ook boekdelen.

Het contact met de gemeente is met het aantreden van D66-wethouder Sebastiaan Nieuwland wel verbeterd, vindt hij. Maar uiteindelijk gaat het toch om de vraag welk concreet pakket maatregelen er straks uitrolt, benadrukt Van Limburg. Begin volgend jaar moet dat er liggen.

Vomar

De komst van een grote nieuwe Vomar in het Eikenlaangebied heeft de discussie over de winkelvisie grotendeels beheerst en ook donderdag was dat bij de uiteindelijk vaststelling ervan nog altijd het geval. PvdA, GroenLinks en HBB stemden vooral om die reden uiteindelijk tegen de winkelvisie.

Een inbreuk op de leefbaarheid, de verkeersveiligheid, de noordelijke Binnenweg en uiteindelijk een verschraling van het winkelaanbod, somde fractievoorzitter Annelies van der Have nog eens op waarom HBB in mei uit het college stapte toen CDA en VVD met D66 de komst van de Vomar bezegelden.

Ontwerp

Op zijn beurt gaf de nieuwe D66-wethouder Sebastiaan Nieuwland nog eens aan waarom die Vomar er wat het college betreft wél kan komen. ,,Als een ondernemer denkt dat dat nodig voor het voortbestaan van zijn bedrijf, wie zijn wij dan om te zeggen dat dat níet nodig is’’, aldus Nieuwland.

De plannen voor de nieuwe Vomar nemen inmiddels steeds concretere vormen aan. In november moet er een ontwerp liggen dat vervolgens verder moet worden uitgewerkt.

Wat ontwikkelaar Hoorne Vastgoed betreft krijgt de parkeergarage de inrit aan de Eikenlaan en de uitrit op de Binnenweg. Daarvan kan de noordelijke Binnenweg volgens de ontwikkelaar profiteren, omdat vertrekkende klanten daar dan over heen zullen rijden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.