Meesterschap

Durk Geertsma

Op weg naar een afspraak in Utrecht liep ik Freek tegen het lijf. Ik had hem lang niet gezien. ,,Hé, Freek, hoe is het?’’ Begroette ik hem. ,,Ach, wat zal ik zeggen’’, zei Freek, ,,heb je even tijd of heb je haast?” Ik had tijd.

We vonden een tafeltje bij café Marktzicht. Op het biljart legden twee spelers met grote precisie de ene carambole na de andere. Meesters in hun spel. Freek stak meteen van wal. ,,Ik heb bij het UWV een sollicitatietraining gevolgd met 8 oudere werklozen. Ik ben 57. Dat was echt nodig, want ik had geen idee hoe je moet solliciteren. Ik ben na mijn opleiding aan de UTS direct de instrumentmakerij ingerold. Dat was in ’74 geen probleem, er was werk genoeg. Ik heb het vak geleerd bij ’de Optische’. Daarna heb ik aan de universiteit gewerkt en een tijdje in het buitenland. Mijn laatste baan werd geoutsourced. Dan besteden ze je werk uit aan een ander bedrijf. Toen was ik ineens niet meer nodig. Ik had nooit gedacht werkloos te worden.” Hoelang is dat geleden?” Vroeg ik: ,,Bijna twee jaar. Ik heb overal gesolliciteerd, al mijn vrienden en oud-collega’s benaderd, maar noppes. Bij het uitzendbureau willen ze me niet inschrijven. Te oud hé, ze zeggen het niet, maar je voelt het wel. Maar ik blijf doorgaan, ik geef de moed niet op. Vorig maand zat ik in de laatste ronde, ik ben het niet geworden, maar de volgende keer beter. Wat vind jij er nu van?” Vroeg hij. ,,Ik kan je niet veel meer tips geven, je doet wat je moet doen goed. Probeer de sterke punten van je leeftijd te benadrukken. Ouderen hebben vaak een voorsprong op jongeren als het gaat om opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring en zijn dikwijls sociaal vaardiger. Jij hebt als meester-instrumentmaker een beter inzicht in ingewikkelde problemen en uitdagingen. Met jouw werk- en levenservaring, ook uit het buitenland, kun je waarschijnlijk goed omgaan met anders denkende en jongeren. Je zou goed je kennis kunnen overdragen op jongeren. Als een werkgever jou aanneemt is hij verzekerd van een loyale medewerker. Ouderen zijn minder vaak ziek.” ,,Dat is waar”, zei Freek: ,,ik ben nooit ziek. En als ik ziek zou worden, dat hoop ik niet, dan betaalt het UWV mijn uitkering.”

Het was tijd om naar mijn afspraak te gaan. Ik gaf Freek een hand. ,,Bedankt,” zei hij, ,,heb ik toch weer wat tips gekregen.” De biljarters bespraken hun strategie voor een wedstrijd. Ik hoop ze daar op net zo’n mooi ’Wilhelmina’-biljart kunnen spelen als in café Marktzicht. Want Meesterschap komt het beste tot zijn recht als de omstandigheden goed zijn.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.