Schiphol Plaza vrij van taxi’s

Bart Boele
Schiphol

Taxidiensten op en rond het Jan Dellaertplein en in Schiphol Plaza aanbieden is vanaf 30 januari verboden. Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer bepaald.

Er mogen op de zogenaamde A-baan, waar de officiële Schipholtaxi’s staan, alleen vanuit de eigen taxi diensten worden aangeboden. Met deze ingrijpende maatregel hoopt Weterings de overlast van ronselaars de kop in te drukken.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer stelde 12 januari met spoed een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast. Daarmee kan in specifieke gebieden het aanbieden van taxidiensten geheel of gedeeltelijk worden verboden.

De APV is aangepast in reactie op de ronselaars aan te pakken die op de luchthaven Schiphol toeristen en bezoekers belagen.

Overlast

De overlast van hun activiteiten is groot. Ronselaars halen soms de koffers uit handen van mensen, waardoor ze min of meer worden gedwongen om van zijn taxidiensten gebruik te maken. Een ritje Schiphol-Amsterdam komt ze dan op 850 euro te staan.

Vanaf 30 januari geldt voor elke overtreding van het taxiverbod een boete van 350 euro. Bij herhaling kan dat oplopen tot 1.500 euro en inbeslagname van een taxi. Er kan ook een verblijfsontzegging, een soort straatverbod, worden opgelegd.

Rechtszaak

Het verbod van Weterings wordt over zes maanden geëvalueerd. Als er geen overlast van ronselaars meer is, kan het verbodsgebied worden verkleind, beperkt of opgeheven.

Het is de vraag of het APV-verbod van Weterings rechtsgeldig is. Volgens de Taxiwet is er geen beperking voor het aanbieden van taxidiensten. Het is niet uitgesloten dat een of meerdere taxi-aanbieders al dan niet georganiseerd naar de rechter stappen om het verbod op het Dellaertplein en in Schiphol Plaza aan te vechten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.