Pastoor Van Lent houdt van grapje en fikkie

,,Ik lever meer schepen af dan mijn broer’’, zegt pastoor Kees van Lent, telg uit een geslacht van scheepsbouwers.

,,Ik lever meer schepen af dan mijn broer’’, zegt pastoor Kees van Lent, telg uit een geslacht van scheepsbouwers.© Foto: United Photos/Paul Vreeker

Wessel Mekking
Hoofddorp

’Kees’ stookhoekje’, meldt een bord in de besloten tuin achter de pastorie. Het is de plek waar pastoor Kees van Lent (68) van de Hoofddorpse Joannes de Doper Parochie regelmatig fikkie stookt. Heel wat hout uit de gigantische tuin achter de kerk en van de werf van familiebedrijf Royal Van Lent heeft hij de afgelopen 21 jaar verstoken. ,,Ik heb hier vier plekken waar ik een vuurtje kan maken’’, vertelt Van Lent met een twinkeling in zijn ogen.

Kees van Lent is op zondag 27 augustus exact veertig jaar priester. Nee, hij vindt het nog geen tijd om met pensioen te gaan. Wel bouwt hij de komende vijf jaar, heel langzaam dus, af. Een groep jonge buitenlandse priesters, onder wie een geestelijke uit de Filipijnen, neemt het van hem over. ,,Ik ben 68, alle reden om het rustiger aan te doen. Ik blijf in elk geval de komende vijf jaar verbonden aan de parochie. Zo lang ik het volhoud en zij het willen. We gaan kijken hoe het gaat’’, vertelt hij in een kamertje van Boekwinkel Het Kruispunt naast de kerk.

De Filipijnse priester Sedfrey Nebres leidt twee keer per maand een dienst en op de dinsdag- en donderdagavond het rozenkransgebed. ,,Hij spreekt geweldig Nederlands. We zijn ook druk bezig hem uitdrukkingen te leren’’, vertelt Van Lent. ,,Als er een kink in de kabel komt, weet hij een minuut later wat dat betekent.’’ Ook spreekwoorden als ’de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’ en ’iets aan de grote klok hangen’ zijn hem inmiddels bijgebracht.

De 32-jarige Filipino heeft zijn intrek genomen in de pastorie. Van Lent verhuisde in oktober terug naar de plek waar hij opgroeide, Kaageiland. Hij wijst naar een foto waarop een deel van het eiland te zien is. ,,We hebben de pastorie van de protestantse kerk kunnen kopen.’’ Tegenwoordig woont Van Lent naast Stal op de Kaag, het bezinningscentrum dat de pastoor ruim tien jaar geleden opzette. ,,Kijk, hier is een plek waar je heerlijk kunt spelen en daar kun je fikkie stoken.’’

Als oudste zoon lag het in de rede dat hij het roemruchte familiebedrijf Van Lent over zou nemen. De pastoor stamt uit een geslacht van scheepsbouwers. ,,Ik ben vernoemd naar mijn opa van vaders kant, omdat ik de scheepswerf zou gaan leiden.’’ Zijn vader vond het jammer dat Kees een andere weg ging, maar legde hem geen strobreed in de weg.

Religieus kind

Zijn zoon had heel andere interesses. ,,Ik ben altijd wel een religieus kind geweest, was ook misdienaar. Ze zeggen weleens dat je iets met de paplepel krijgt ingegoten, maar dat is in dit geval niet waar. Ik kreeg het geloof mee met de moedermelk.’’ Toch was zijn moeder een ’kritisch katholiek’.,,Die wijzen uit het oosten namen goud, wierook en mirre mee, maar waarom niet een pak Liga?’’, hoort Van Lent zijn moeder nog zeggen.

Hij studeerde een jaar weg- en waterbouw, maar het geloof lonkte. Van Lent studeerde theologie, trad toe tot de orde der Jezuïeten in Duitsland en ging drie jaar lang naar Rome, waar hij gewijd werd tot diaken. Hij was onder meer priester in Purmerend en Almere. Maar Hoofddorp lonkte. ,,Dit had zo veel kansen’’, zegt Van Lent.

De voormalige schapenweide achter de kerk werd omgetoverd tot een Bijbelse Tuin met talloze beelden en het onbewoonbaar verklaarde huis naast de kerk omgebouwd tot boekenwinkel. Dat dit allemaal kon, was te danken aan de verkoop van Royal Van Lent. ,,Met de opbrengst kon ik veel doen. Want van de collecte kun je dit allemaal niet bekostigen’’, realiseert hij zich.

De beeldentuin is langzaam ontstaan. ,,Ik ben niet zo van een groot plan maken en dat uitvoeren. Zoiets gaat stap voor stap.’’ Van Lent steekt ook graag zelf de handen uit de mouwen. Hij is de afgelopen jaren op meerdere manieren scheppend bezig geweest, grapt de pastoor. Hij leidt het bezoek rond door Het Fundament, de kelder van de Joannes de Doperkerk die werd omgetoverd tot ontmoetingsruimte. Van Lent heeft heel wat kruiwagens volgeschept om dat mede mogelijk te maken.

Hij steekt sowieso graag de handen uit de mouwen, bijvoorbeeld in de werkplaats in de kelder. Daar maakt-ie ook de ’arkjes van Noach’ op schaal die ieder kind krijgt dat in de kerk wordt gedoopt. ,,Ik lever meer schepen af dan mijn broer.’’ Behalve van fikkie stoken en timmeren, houdt Van Lent ook van een grapje op zijn tijd. Vorig jaar tuinde menigeen nog in zijn 1 aprilgrap dat de de beelden uit de Bijbelse Tuin zouden verdwijnen. Het had een serieuze ondertoon, hij wilde daarmee ook de waarde van deze tuin laten zien.

Het bezoek aan de enige rooms-katholieke kerk loopt in Hoofddorp niet terug, zegt Van Lent. ,,We hebben hier ook geen kerk vol tieners hoor. Maar als jongeren een kerkdienst bezoeken, hebben ze niet het gevoel dat hier alleen maar opa’s en oma’s zitten.’’ Volgens Van Lent speelt daarbij mee dat Hoofddorp nog steeds groeit en dat de kerk eigenlijk gebouwd is voor een dorp met maar een paar duizend inwoners.

Hij is blij dat de parochie nooit kerken heeft hoeven sluiten. Wel zijn in zijn tijd de diensten die elke zondag werden gehouden in de aula van de KSH (Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp) gestopt en worden geen ’pastores’ meer geleverd aan oecumenisch kerkcentrum De Ark. ,,Dat was niet vol te houden.’’ Het zorgde voor boosheid, begrijpelijk vindt Van Lent.

Toen hij vorig jaar naar Kaageiland verkaste, ging hij ’terug naar huis’. Of hij op het eiland wordt begraven of in het priestergraf op het kerkhof bij de Joannes de Doper, weet hij nog niet. ,,Je weet dat je alles in het leven een keer los moet laten.’’ Maar hij is van plan om eerst nog heel wat vuurtjes te stoken.

Groot fan van huidige paus

,,Momenteel heerst het gevoel dat de rooms-katholieke kerk een aflopende zaak is’’, merkt pastoor Kees van Lent. Bij de geestelijke zelf leeft dat idee niet. ,,Het kan ook omslaan’’, zegt hij over de toekomst van zijn geloof in Europa.

,,De kerkelijke truttigheid gaat failliet’’, weet Van Lent. ,,Vroeger moest je mee naar de kerk en daar werd gezegd wat je moet geloven. Dat werkt niet.’’

Van Lent is een ’groot fan’ van de huidige paus, Franciscus. De kerkleider staat op ware grootte in Het Fundament, de ontmoetingsruimte onder de kerk. ,,Franciscus is vrolijk en open naar de gewone mensen’’, roemt Van Lent de huidig leider van de rooms-katholieke kerk. Ook over de bisschop van Den Bosch, die wordt gekenmerkt als vooruitstrevend en progressief, is de pastoor vol lof.

Op zondag 27 augustus kunnen de parochianen met Van Lent zijn priesterjubileum vieren, met een hapje en een drankje. Op zondag 15 en 29 oktober begeleidt cabaretier Herman Finkers vanwege het jubileum een Latijnse mis.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.