Raad Bloemendaal keurt begroting goed

Annemieke Windt
Bloemendaal

Bloemendaal - De gemeenteraad van Bloemendaal heeft de begroting voor 2014 goedgekeurd. Alleen Liberaal Bloemendaal stemde tegen.

Voor het komende jaar heeft Bloemendaal een sluitende begroting, maar vanaf 2015 ziet het er veel minder rooskleurig uit. Zonder bezuinigingen komt de gemeente in de rode cijfers terecht. Bij de partijen is ook zorg over de omvang van de gemeentelijke reserve. ,,We moeten in de december al gaan praten over waar er bezuinigd kan worden’’, vindt CDA-raadslid Anne-Marie Soeteman-Wolf. Op die manier kunnen de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart hun voorkeur kenbaar maken.

Ambtenarenapparaat

De VVD denkt een deel van de bezuinigingen te kunnen vinden door te snijden in de gemeentelijke organisatie. Door op meer vlakken samen te werken met buurgemeenten zou al een deel van de bezuinigingen gevonden kunnen worden. Alleen voor de PvdA gaat een samenwerking niet ver genoeg. ,,We zijn te klein om in de toekomst zelfstandig te blijven. Samenwerking is een voorlopige oplossing, er moet een intergemeentelijke fusie komen’’, stelt Thera Wolf.

Het college van B en W denkt dat het met het oog op de komende bezuinigingsronde tijd wordt om de taken van de gemeente onder de loep te nemen. Waar is de gemeente wel verantwoordelijk voor en welke taken kan de gemeente afstoten. Tegelijkertijd komen er vanuit het rijk veel nieuwe taken op de gemeente af, vooral op het gebied van welzijn.

Daadkracht

De begrotingsbehandeling stond vooral in het teken van terugkijken op de afgelopen lange raadsperiode van vijf jaar. Waar de collegepartijen tevreden vaststellen dat het huidige collegeprogramma uitgevoerd is, zijn de oppositiepartijen minder tevreden.

,,De gemeente is weinig daadkrachtig geweest’’, vindt Richard Kruijswijk van GroenLinks. Hij wijst op het ontbreken van een integraal handhavingsplan, dat al sinds het aantreden van het college op zich laat wachten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.