Elbert Roest nieuwe burgemeester van Bloemendaal

Van onze verslaggever
Laren

Geëmotioneerd onderbrak burgemeester Elbert Roest woensdagavond de raadsvergadering van Laren. Hij had tijdens de vergadering die hij voorzat het bericht ontvangen dat hij door de gemeenteraad van Bloemendaal wordt voorgedragen voor het burgemeesterschap.

Roest is in Laren inmiddels 15 jaar in functie. Hij beschouwt Bloemendaal als ’een prachtige gemeente, bestuurlijk uitdagend en met een duidelijk herkenbare identiteit’. Hij wil ’met open vizier en passie’ zijn taken vervullen. Roest begint in september.

Elbert Roest wordt de vierde burgemeester binnen anderhalf jaar van Bloemendaal. Ruud Nederveen trad af in januari 2015. Hij werd opgevolgd door tijdelijk burgemeester Aaltje Emmens die na een half jaar de handdoek in de ring gooide. Na haar vertrek vroeg commissaris van de koning Johan Remkes aan burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem of hij tijdelijk ook Bloemendaal onder zijn hoede wilde nemen. Dat heeft Schneiders gedaan. Hij neemt begin augustus afscheid.

Er hebben in totaal negentien mannen en vrouwen gesolliciteerd. De raad kon kiezen uit twee kandidaten die door een vertrouwenscommissie waren voorgedragen. Die commissie bestond onder meer uit vertegenwoordigers van de partijen in de raad. De aanbeveling van de raad gaat nu naar de minister van binnenlandse zaken. De benoeming volgt per Koninklijk Besluit.

Roest zal per 6 september van dit jaar in dienst treden bij de gemeente Bloemendaal. De 62-jarige Roest is lid van D66 en begon zijn bestuurlijke loopbaan in 1994 als wethouder in Doesburg. Bloemendaal is van oordeel met Roest een burgemeester met rijke en relevante bestuurlijke ervaring binnen te halen, omdat die gemeente in veel opzichten vergelijkbaar is met Laren. In de ogen van de vertrouwencommissie staat Roest voor ordentelijkheid en gezamenlijkheid. Capaciteiten die men zocht omdat Bloemendaal op gebied van bestuurlijke besluitvorming, bedrijfsvoering van het ambtelijk apparaat en samenwerkingsverbanden in de regio tal van uitdagingen kent.

Roest zegt verheugd te zijn om in Bloemendaal aan de slag te gaan. ,,Het is een prachtige gemeente, bestuurlijk uitdagend en met een duidelijk herkenbare identiteit.’’ Roest heeft goed over de stap nagedacht. ,,Ik heb in Laren een heel gelukkige tijd gehad en voel me ook zeer verbonden met het dorp.’’ Toch wil hij de kans grijpen nog eens een volle periode elders het burgemeesterschap uit te oefenen. ,,Ik zie Bloemendaal als een kroon op mijn werk.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.