Voor vrolijkheid en vlinders

Lantana.© Mooiwatplantendoen.nl

Lantana© Mooiwatplantendoen.nl

hangbegonia© Mooiwatplantendoen.nl

1 / 3
door Marja van Spaandonk

Jureren is serieus geen makkelijke opgave, dat hebben we nu zelf in de praktijk kunnen ervaren. Samen met groenjournalisten van onder meer Libelle, Margriet, Eigen Huis & Tuin en Home & Garden is ook de redactie van Vrij uitgenodigd om in de vakjury plaats te nemen om de Balkon- en Terrasplant van het jaar 2017 te kiezen. Uit vele mooie zomerbloeiers zijn de hangbegonia als balkonplant en de Lantana als mooiste terrasplanten gekozen.

Je vindt een plant mooi of niet mooi, dus zo moeilijk kan het toch niet zijn om een winnaar te kiezen. Toch wel. Behalve mooi behoor je als jurylid ook te kijken naar bloei, gemak en zelfs of de bloeiers in stijltrends zouden passen. Zoveel mensen, zoveel meningen, dus het duurt wel even eer de juryleden, die op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl bij elkaar komen, eruit zijn.

Na lang beraad is de hangbegonia in de categorie balkonplanten de grote winnaar. Waarom? Omdat die plant weer helemaal van nu is. Tegenwoordig kent de hangbegonia een enorme variatie aan kleuren en soorten die de hele zomer doorbloeien. De plant is voor iedereen, ook voor de beginnende tuinier. En wie eenmaal een begonia op het balkon heeft, krijgt zeker weten de smaak te pakken om nog meer bloeiende planten buiten te zetten. En ook niet geheel onbelangrijk: met deze plant heb je een zomer lang plezier van een waterval aan bloemen. Wie daar niet vrolijk van wordt!

De familie Begonia bestaat uit zo’n duizend soorten waarvan de hangbegonia wellicht de minst bekende is. De bloemkleuren variëren van oranje tot roze en van geel tot wit. En ook de bloemvorm kent een grote verscheidenheid: van rond tot spitsvormig. Kenmerkend voor alle soorten is de hangende groeiwijze, waardoor deze begonia ideaal is om toe te passen in hanging baskets of in balkonbakken.

Verzorging: Hangbegonia’s kunnen vanaf april en mei geplant worden Plek: licht of halfschaduw (liever niet in de volle zon). Regelmatig water geven, zorg dat de grond niet uitdroogt. Voeg eens per twee weken een scheutje plantenvoeding toe aan het gietwater. Verwijder uitgebloeide bloemen, zodat de hangbegonia snel weer nieuwe knoppen gaat vormen.

Rijke bloeier

Vlindermagneet Lantana is Terrasplant van het jaar 2017. Aan de hand van criteria als bloeicapaciteit, verzorging en wel of niet passend in trends, aan de groene vakjury de zware taak te beslissen welke terrasplant vanaf april 2017 de eretitel krijgt. Daar zijn we verrassend snel uit: we vallen voor de Lantana. Het is een terrastopper, want een hele rijke bloeier. We vinden vooral de kruidige bladgeur opvallend. De verschillende vormen maken de plant ideaal voor op het terras. De struikvormige Lantana met zomerse kleuren past ook prima binnen de nieuwste stijltrends. Voor ons speelt de aantrekkingskracht die de plant heeft op vlinders en honingbijen een grote rol bij de keuze.

Van origine komt Lantana uit Zuid-Amerika. De volksnaam ’wisselbloem’ is te danken aan de bijzondere eigenschap dat de bloemen in de zomer van kleur veranderen. Bijvoorbeeld van oranjegeel naar donkerrood, van wit naar geel, van oranje naar zalm en van roze naar lila. Door de relatief hoge nectarproductie is de Lantana een aantrekkelijke plant voor vlinders, honingbijen, hommels en libellen. Lantana is verkrijgbaar als struikvormige plant, maar ook op een stammetje. Erg mooi.

Verzorging: De verzorging van Lantana is gemakkelijk. De beste tijd om de Lantana te planten is april-mei. Belangrijk is een zonnige standplaats en regelmatig water geven. Als je de terrasplant in een pot zet, denk dan wel aan een goede afwatering zodat overtollig (giet)water kan wegvloeien. Zorg bijvoorbeeld voor een gat in de bodem van de pot of gebruik hydrokorrels. Geeft Lantana eens per twee weken plantenvoeding voor een rijke en extra lange bloei.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.