Maandag minder treinen in ochtendspits door stakingen

Den Haag

NS-medewerkers staken maandagochtend op stations Den Haag Centraal en Zwolle. Dit heeft ook gevolgen voor de ochtendspits in Leiden en rond Schiphol.

Leden van FNV Spoor leggen maandagochtend tussen 05.00 uur en 09.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Het gevolg is dat er vanaf die locaties minder of geen treinen rijden.

Dit heeft ook gevolgen voor de dienstregeling rond Leiden, Hoofddorp en Schiphol.

De actievoerende werknemers willen naar eigen zeggen dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen, stopt met de werkgelegenheid uit de regio’s weg te halen en de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houdt. Ook willen de NS-werknemers dat hun werkgever twee conducteurs inzet op alle dubbeldekkers, zo meldde de vakbond vrijdag. FNV Spoor telt ruim 6000 leden.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor: ,,We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen, betekent: het is menens. De werknemers staken zeker niet alleen voor zichzelf, maar boven alles voor de kwaliteit van het spoorvervoer voor de reiziger. We starten nu met estafettestakingen. Deze acties zijn daarvan het begin. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de directie doof blijft voor het signaal van de werknemers.’'

Jansen zegt heel goed te beseffen dat de acties gevolgen hebben voor de reizigers. ,,We doen dit niet zomaar, het is voor ons een laatste redmiddel.''

Stakende NS-werknemers zorgen maandagochtend op beide stations voor koffie, thee en koeken voor wachtende reizigers.

NS betreurt acties van medewerkers

De NS betreurt dat medewerkers maandag actie gaan voeren op de stations van Den Haag Centraal en Zwolle. Het spoorbedrijf had gehoopt met FNV Spoor in gesprek te blijven.

,,We betreuren het dat ondanks eerdere verzoeken tot inhoudelijk overleg er nu toch voor acties is gekozen. We zagen en zien nog steeds voldoende aanknopingspunten om met de FNV in gesprek te blijven'', aldus een woordvoerder van de NS.

Het spoorbedrijf vindt het vervelend dat de reizigers maandag hinder van de acties zullen ondervinden. ,,We zullen er alles aan doen om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken onder meer met het verstrekken van reisinformatie.''

De NS herhaalde dat zijn nieuwe strategie zorgvuldig is gekozen en uitgevoerd wordt in goed overleg met medewerkers, medezeggenschap en vakbonden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.