Die Sylvia toch

Wim van der Wijk

Vorige week gaf ik een college over de evolutie van de mens dat eindigde met een discussie over evolutie en religie. Ik vind namelijk dat studenten die mijn cursus volgen zich bewust moeten zijn van de soms felle weerstand die de evolutietheorie elke keer weer oproept. Achtereenvolgens passeerden Charles Darwin, dominee Wilberforce, Jan Lever, Cees Dekker, Harun Yahya en Stephen J. Gould de revue.

Sylvia Witteman schreef een dag later een column in de Volkskrant over hetzelfde onderwerp. Het leek wel of ze bij mij in de collegebanken gezeten had en aangestoken was door de discussies die ik had met de studenten. Maar ik heb haar niet gezien; ze was me vast wel opgevallen, zelfs tussen 150 studenten.

Sylvia reageerde op een uitspraak van paus Franciscus. Omdat het onder journalisten en columnisten een gewoonte is geworden om alles wat de paus zegt onmiddellijk af te zeiken, probeerde ze het standpunt van de katholieke kerk af te schilderen als een drogredenering.

Maar Sylvia! De katholieke kerk heeft feitelijk een vrij liberaal standpunt over evolutie, veel liberaler dan je denkt. Dat is al uitvoerig uitgelegd door de Amerikaanse bioloog en essayist Stephen J. Gould, in een beroemd artikel uit 1997. Gould bespreekt de uitspraken van de toenmalige paus, Johannes Paulus II, die stelde dat wetenschap en religie zich bezig houden met twee verschillende aspecten van de werkelijkheid die beide geldig zijn en dus tegelijkertijd waar kunnen zijn. De wetenschap gaat over de natuur, hoe die werkt en verandert, de religie gaat over dingen als barmhartigheid, inspiratie en de moraal. Ik wil niet zeggen dat het schot tussen die twee waterdicht moet zijn en natuurlijk is er overlap, maar het is wel een manier om met respect een discussie te voeren met mensen die een mening hebben over dingen waar de wetenschap nog niet zo’n duidelijk antwoord op heeft.

Paus Franciscus heeft met zijn uitspraken niets nieuws gezegd. Dat evolutie niet in strijd is met de leer, is een standpunt dat de katholieke kerk al jaren huldigt en dat evolutiebiologen alle ruimte geeft. De paus is niet creationistisch zoals sommige fundamentalistische Amerikaanse dominees creationistisch zijn. Het creationisme bestrijdt de evolutie, de paus niet. Daarom is het onterecht dat Sylvia meent dat paus Franciscus zijn mijter aan de wilgen moet hangen als hij zegt dat evolutie bestaat. Sylvia wil de paus vastknopen in een redenering die niet de zijne is.

De column van Sylvia gaf wel weer mooie stof om de discussie met de studenten te hernieuwen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.