’Hofjes horen bij de stad’

Haarlem - Lezing van Willemijn Wilms Floet over de Haarlemse Hofjes

Haarlem - Lezing van Willemijn Wilms Floet over de Haarlemse Hofjes© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt a.windt@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

De belangstelling voor de presentatie van het boek Het Hofje, Bouwsteen van een moderne stad van Willemijn Wilms Floet overtrof de stoutste verwachtingen van de auteur en boekhandel Atheneum. De winkel zat zaterdagmiddag vol publiek die meer wilden weten over haar boek.

,,Ik had zelf vooral familie en vrienden verwacht”, zegt Wilms Floet enigszins beduusd aan het begin van haar presentatie. Onder de aanwezigen waren inderdaad veel bekenden van de auteur van vroeger, maar een groot deel van het publiek was gekomen voor het boek en het verhaal.

Wilms Floet heeft tien jaar lang onderzoek gedaan naar de bouwkundige kant van de Nederlandse hofjes, van Breda tot Amsterdam. Eind 2014 promoveerde ze op het onderwerp. Haarlem neemt in haar boek een speciale plaats in. ,,Ik ben opgevoed in Bloemendaal. We deden met de familie speurtochten en puzzeltochten door de Haarlemse hofjes. Ik raakte daardoor gefascineerd door het geheim van het hofje.”

Rust

Hofjes horen wat haar betreft bij de stad. ,,Het is een plek van rust in een drukke binnenstad waar je individueel woont, maar ook samen. Het was een sociale voorziening voor de armsten van de stad.” Het gaat Wilms Floet in eerste instantie niet om de sociaal-historische achtergrond van de hofjes. Vanuit haar werk aan de faculteit Bouwkunde in Delft was ze bezig met de herontwikkeling van de spoorzone aldaar en de mogelijke plek die hofjes in de nieuwbouwplannen kunnen innemen. Want het hofje heeft volgens haar toekomst, houdt ze het publiek voor.

Hofjes hebben een ’bijzondere kwaliteit’. Ze zijn een architectonisch hoogwaardig en werden gebouwd door private partijen. De Haarlemse hofjes laten zien dat de woonvorm ook in deze eeuw nog een bestaansrecht heeft. ,,Haarlem heeft meer dan de andere Hollandse steden laten zien, dat ze de betekenis van het hofje aan de tijd kunnen aanpassen. Hier werd steeds opnieuw bekeken wat een hofje moet zijn.”

Het Hofje van Noblet en Teylers Hofje zijn daar wat haar betreft prima voorbeelden van. ,,Bij Teylers Hofje heeft de ontwerper Leendert Viervant zich laten inspireren door het Parijse stadspaleis en het Amsterdamse Van Brands Rus hof. Alleen heeft hij de indeling van dat hofje gespiegeld, zodat er een verbinding ontstond met de stad en met het Spaarne.”

Daarin heeft dat hofje weinig meer gemeen met de oudste hofjes, zoals het hofje van Bakenes waarbij de woningen rond een tuin werden gebouwd met een blinde muur aan de buitenkant. Haarlem is volgens Wilms Floet in absolute aantallen niet de hofjesstad van Nederland. Dat zijn Amsterdam, omdat hofjes daar sinds eeuwen deel zijn blijven uitmaken van de stedenbouw en Leiden, waar de meeste hofjes van het land zijn. Maar omdat het hofje zich in Haarlem blijft vernieuwen en zowel het oudste als het jongste hofje van het land heeft, hoort de stad wat haar betreft ook in het rijtje thuis.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.