Haarlemmermeer: ’Harde afspraken over umts-masten’

Richard Walraven
Haarlemmermeer

Eerder zorgde slechte communicatie over het plaatsen van masten in Hoofddorp en Nieuw-Vennep voor onrust bij bewoners.

Zoals bij de plannen van T-Mobile om op de hoeken IJweg-Bennebroekerweg en IJweg-Altenburg in Hoofddorp twee grote nieuwe masten neer te zetten: daar werd een aanvraag ingediend zonder de bewoners daar ook maar iets over te zeggen. Toen die er achter kwamen, ontstond er veel onrust. De gemeente probeerde de zaak enigszins te repareren door een aantal direct omwonenden een brief te sturen, maar dat leidde alleen maar tot meer commotie. De informatieavond die T-Mobile op aandringen van de gemeente onlangs organiseerde over de plannen, heeft daar overigens weinig verandering in gebracht. Veel bewoners zijn en blijven bang dat de gezondheid van henzelf zij of hun familieleden (grote) schade zal oplopen door de straling van de masten. In Nieuw-Vennep, waar KPN nu aan de Sportveldweg een mast wil neerzetten, is dat niet anders. Daarnaast vrezen de omwonenden voor een forse waardedaling van hun woningen.

Voor de plaatsing kleine masten waarvoor geen vergunning nodig is, zijn landelijk een paar jaar geleden afspraken gemaakt. De gemeente zou ook graag zo’n zogeheten convenant zien voor de grote masten waarvoor wél een vergunning nodig is, maar wil daar verder niet op wachten en zelf harde afspraken maken met de providers. Daarbij gaat het niet alleen om de communicatie, maar ook over het beperken van het gezondheidsrisico door het zogeheten voorzorgsprincipe te hanteren. Hoewel dat risico nog nooit wetenschappelijk is aangetoond, heeft de gemeenteraad al in 2007 vastgelegd dat er geen masten mogen komen bij scholen, kinderdagverblijven en andere plekken waar veel kinderen lange tijd verblijven. In een brief aan de raad laat het college weten dat voorzorgsprincipe te zullen blijven hanteren.

De gemeente heeft bij het maken van de afspraken een stok achter de deur: als providers de betrokken bewoners niet goed en tijdig informeren en een mast willen plaatsen bij een gevoelige plek, dan kan de gemeente weigeren om de veelal benodigde procedure voor een ontheffing van het bestemmingsplan te starten. En dan komt de mast er niet.

Hoe het verder gaat met de zo omstreden masten van T-Mobile, is nog niet duidelijk. Volgens de provider zijn de masten nodig om aan de toenemende vraag naar (snel) mobiel internet te voldoen, liet een woordvoerder op de informatieavond weten. Het bedrijf was gisteren niet bereikbaar voor een nadere toelichting op de verdere plannen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.