Puppy inspireert Lenette van Dongen

Lenette van Dongen

Lenette van Dongen. Foto Anita Bromet

1 / 2
Nanska van de Laar

„Ze is altijd authentiek en zichzelf”, vertelt Lenette van Dongen op een terras in een schaars zonnetje. In haar nieuwe voorstelling ’Roedel’ speelt de bullterriër een grote rol, naast Lenettes operatante Maria van Dongen.

Bewonderend: „Voor Silke is het altijd dood of de gladiolen. Ik speel met jou of niet. Jij neukt mij alleen als ik dat wil, ook al ben je twee koppen groter. Silke kwam voor de volle honderd procent mijn hart in. De mens is op zoek naar waarachtigheid, authenticiteit, honden hebben die al van zichzelf.”

Leiding nemen

Door een puppy in huis te halen, moest Van Dongen zich buigen over de vraag of zij wel een leider kon zijn voor de kleine. „Ik kom sterk over, maar leiden zit er bij mij niet echt in. Ik vond het ingewikkeld om die hond mijn wil op te leggen. Tot een postbode tegen me zei: ’Als jij je puppy niet leidt, wordt zij ongelukkig. Zij weet niet waar de brokken liggen of hoe de tram werkt’. Ik moest mijn eigen zachtheid en slapte overwinnen om haar te leiden. Door naar haar te kijken, moest ik me wel afvragen in hoeverre ik honderd procent mezelf durf te zijn. In hoeverre durf ik de leiding te nemen in mijn eigen leven?”

Wie ooit een show van Lenette heeft gezien, zal zich verbazen over haar onzekerheid off stage. Op het podium komt ze over als pittige persoonlijkheid met nog pittiger meningen. Ook in haar tiende show ’Roedel’ gaat ze een paar keer helemaal los. Over tweezijdige ritsen, smartphoneverslaving, tablets, twitteren achter het stuur of het opeten van die zielige chocolade paashaas. Of het zoveelste Libelle lentedieet (Stafford Silke zit overigens op een glutenvrij homeopatisch dieet met acupunctuur en auratherapie).

„Ik kan het wel aanzetten, die kwaadheid. En dan gaan mensen lachen. De show moet ook niet te depressief worden, daar heeft men niet voor betaald. Eigenlijk ben ik gelukkiger in stilte, als ik die extraverte kant thuis kan laten. Maar mensen zien liever een clown dan een stille cabaretier. Ik heb die luidruchtige kant gebruikt om te overleven. Toch hang ik graag thuis op de bank in mijn pyjama.’’

,,Inmiddels ben ik zo ver dat ik op het podium ga zitten en kijk. Ik vecht niet meer, ik zit en kijk. Als ik er zin in heb, bouw ik een feestje. Shiften tussen mijn introverte zelf en mijn extravagante kant.”

Als cabaretier heeft Van Dongen niet het gevoel dat zij het morele leiderschap heeft over de avond, ze is geen predikant met absolute waarheden. „Ik ben geen krantenvoorlezer en val de mensen niet lastig met een politieke mening. Maar ik probeer altijd wel het gevoel te vangen dat in de lucht hangt, de tijdsgeest. Mijn privézaken naar een algemeen gevoel te vertalen. Ben ik in het theater de leider? Zo’n avond heeft een grote mate van vrijwilligheid, niemand is verplicht om naar mij te komen kijken. Toch zijn de toeschouwers mijn gasten. Ik ga ze niet pleasen maar ik probeer hen wel een fijne avond te geven. Als een minnaar die hen verleidt.”

Dirigentenstokje

In ’Roedel’ tovert ze ook nog even haar gewonnen dirigentenstokje tevoorschijn. Het programma ’Maestro’, waarin bekende Nederlanders in korte tijd leerden een symfonieorkest te dirigeren, inspireerde haar tot deze tiende show. „Als dirigent leerde ik dat een goed leider er niet voor zichzelf staat. Het is tweerichtingsverkeer. De orkestleden gunnen mij de leiding. Zoals toeschouwers mij de lach gunnen. Zonder de muzikanten zou ik niets kunnen. Ik wist niet dat ik het in me had. Dat had ik dertig jaar eerder moeten weten. ’Maestro’ heeft mij onvoorwaardelijk veranderd. Juist als cabaretier dacht ik te weten hoe je een zaal kunt sturen. Maar een orkest leert je dat je niets bepaalt. Als ik te dominant leid, zetten de musici de voeten in het zand. Je moet inpluggen bij wat er al is, dan vind je onwaarschijnlijke schoonheid. Met zijn allen.”

Voorstellingen

’Roedel’ door Lenette van Dongen. Te zien in o.m. Spant, Bussum (11/10), De Kleine Komedie, Amsterdam (15 t/m 19/10); Cool, Heerhugowaard (2/11), de Purmaryn, Purmerend (8/11); Stadsschouwburg, Haarlem (13 en 14/11); De Kampanje, Den Helder (6/12); Kennemer Theater, Beverwijk (7/12); De Vest, Alkmaar (4/1); Zaantheater, Zaandam (11/1), Castellum, Alphen a/d Rijn (6/2); Het Park, Hoorn (23/4); Leidse Schouwburg, Leiden (17/5).

Meer speeldata: www.lenettevandongen.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.