Kijkje achter de schermen bij 380kV in Haarlemmermeer

’Kabeltrek’ door recreatiegebied Boseilanden. Rechts de Driemerenweg langs Hoofddorp-Floriande.© Foto Chris Pennarts

Ook bij dit ’opstijgpunt’, niet ver van het pannenkoekenpaviljoen, mogen bezoekers op 20 mei een kijkje nemen.© Foto Chris Pennarts

1 / 2
Paul van der Kooij
Hoofddorp

Een kijkje achter de schermen. Dat belooft Tennet, het bedrijf dat polder van een nieuwe hoogspanningsverbinding voorziet. Op 20 mei, tijdens de Dag van de Bouw, kunnen bezoekers op twee bouwplaatsen een kijkje nemen.

Normaliter komen daar louter werklui. De ene plek ligt in Boseilanden, waar te zien is hoe kabels in een bedje worden gelegd zodat er straks weer gerecreëerd en gewoond kan worden. Eind dit jaar moet dit deel van het traject klaar zijn.

Plek nummer twee ligt op steenworp afstand van het Pannekoekenpaviljoen. Daar is een opstijgpunt. Kabels, die onder de N201 door zijn getrokken, worden daar omhoog geholpen richting masten.

Wie regelmatig over de Drie Merenweg (N205) en Leimuiderweg (N207) rijdt, ziet hoe de masten vanuit het noorden oprukken. De rood/witte masten bij Vijfhuizen, die als eerste zijn geplaatst, zijn inmiddels voorzien van hoogspanningslijnen.

Floriande

Het hardst wordt er in deze periode rond Hoofddorp gewerkt. Niet alleen wordt nieuwe 380kV-verbinding ’uitgerold’, ook wordt het verwijderen van de bovengrondse 150kV-verbinding door Floriande voorbereid. Zo zijn inmiddels ondergrondse leidingen getrokken die de nieuwe lijn met het langs de IJtocht gelegen station Haarlemmermeer verbinden. Want om stroom te kunnen blijven verdelen, moet dat wel stroom binnen blijven krijgen. Om de bovengrondse 380kV-verbinding verder richting zuidelijke Ringvaart te kunnen leiden, wordt langs de N207 geheid.

In Boseilanden wordt voor de open dag een tent neergezet waar bezoekers meer informatie kunnen krijgen over de nieuwe verbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk (en verder rond de Randstad). Ook kunnen ze van dichtbij werkmaterieel bekijken, zoals een betonpomp en een kraanwagen, en op de foto met veiligheidskleding en een helm.

Op een kinderplein kunnen kinderen onder begeleiding proefjes doen en een springkussen uittesten. Ook worden een hapje en een drankje geserveerd.

Na een dodelijk ongeluk bij Zwaanshoek zijn Tennet en VolkerInfra Randstad 380 kV een veiligheidscampagne gestart ’Zie ik jou, zie jij mij’. Tijdens de Dag van de Bouw kunnen bezoekers, gezeten in een vrachtwagen, ervaren dat een blinde hoek groter is dan ze vaak denken. Maar de campagne doet meer. Zo zijn bij de inritten borden geplaatst met de tekst ’Pas op! Afslaand bouwverkeer. Zoek oogcontact’ en hebben de medewerkers speciale instructies gekregen. Waar nodig worden verkeersregelaars ingezet.

Publiek dat een kijkje wil nemen bij het werk, is 20 mei tussen 11.00 en 16.00 uur welkom. Startlocatie is het parkeerterrein van het Sportcomplex Willem Alexander aan de Bennebroekerweg. Van hieruit rijden pendelbusjes naar de hoofdlocatie aan de Spieringweg. Ook vertrekt hier elk uur een tourbusje naar de werklocatie bij het Pannenkoekenpaviljoen.

Meer info: www.randstad380kv.nl

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.