’Gemiste kans op integratie in Badhoevedorp’

Paul van der Kooij
Badhoevedorp

Een gemiste kans op integratie. Zo noemt de directeur van de Van Amersfoordtschool in Badhoevedorp het feit dat een groep van dertig Nederlands-Turkse leerlingen toch niet is overgekomen van basisschool De Witte Tulp in Amsterdam.

Die school zou sympathiseren met Gülen, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de staatsgreep in Turkije. En zo’n honderdvijftig ouders hebben hun kind met ingang van het nieuwe schooljaar van die school afgehaald, deels uit angst voor confrontaties met aanhangers van president Erdogan.

Maandag, de eerste schooldag van het nieuwe jaar, bleek een snel groeiend percentage van hen aan te kloppen bij de Van Amersfoordtschool aan de Roerdompstraat. ,,We hadden het eerste jongetje, de zevenjarige Ali, hartelijk welkom geheten. En toen ging dat via WhatsApp blijkbaar erg snel’’, kijkt directeur Marjolein Triest terug.

Uiteindelijk bleek het om zeker tachtig leerlingen te gaan, in leeftijd variërend van vier tot twaalf. Op een school met honderdzeventig leerlingen leek dat directie en team wat veel van het goede. Voor een groep van maximaal dertig leerlingen wilden ze zich wel hard maken.

,,Niet in de laatste plaats omdat we als openbare school graag open staan voor eenieder. Daarbij wil je juist niet selecteren op achtergrond. Zeker wanneer ouders duidelijk kiezen - en dat deden ze - voor de identiteit van het openbaar onderwijs.’’

Ouderavond

Tijdens een inderhaast ingelaste ouderavond op dinsdag kreeg die boodschap een gemengde ontvangst. Er was steun, maar er waren ook ouders die lieten weten hun kinderen direct van de school af te halen wanneer de dertig nieuwelingen zouden blijven. Vijftien tot twintig leek ze het maximum.

Om de groep van dertig leerlingen geen schooldagen te laten missen, waren die vanaf dinsdag voorlopig toegelaten. Een deel vormde een eigen klasje, een ander deel was ondergebracht in de verschillende groepen die de school telt.

Ook in die groepen was de ontvangst wisselend. ,,De meeste kinderen vonden het prachtig dat er nieuwe leerlingen bij waren gekomen en gingen meteen samen spelen en voetballen. Een deel ook leek de angsten en emoties van de ouders te hebben meegekregen en probeerde ze buiten te sluiten.’’

Bijzondere

Het zorgde woensdag voor een bijzondere ontwikkeling. Terwijl de directie collega-scholen wilde vragen of die een deel van de leerlingen konden overnemen, gaven nieuwe ouders aan weg te willen. Want, zo was hun verklaring, ze voelden zich toch niet welkom op de Van Amersfoordtschool.

Het deed niet alleen de directeur verdriet - die had gehoopt op meer begrip over en weer - ook sommige ouders baalden. ,,Eentje had dertig rode rozen meegenomen om te laten zien dat de nieuwe leerlingen juist enorm welkom waren.’’

De directeur heeft er vooral moeite mee dat emoties en angsten, ’gevoed door beelden in het nieuws’, belangrijker leken dan argumenten. ,,Daardoor was het voor ons ook op de ouderavond van dinsdag moeilijk om zorgen weg te nemen.’’

Angst

Neem het argument dat de leerlingen het niveau omlaag zouden halen: ,,In zijn algemeenheid kun je je daar iets bij voorstellen. Inderdaad kreeg De Witte Tulp onlangs het predicaat zwakke school. Maar voor de dertig leerlingen gold dat niet, leerde navraag. Dat waren hele goede, leuke, brave leerlingen.’’

De angst voor hoogoplopende discussies over de Turkse politiek op het schoolplein in Badhoevedorp, zou evenmin terecht zijn geweest. ,,De politie zag, anders dan rond de school in Amsterdam, ook geen reden voor extra bewaking.’’

Overigens betreurt het bestuur van de overkoepelende stichting SOPOH het dat Amsterdam alleen met de eigen schoolbesturen heeft overlegd over de opvang van weglopende leerlingen en niet met collega-besturen in buurdorpen als Badhoevedorp, Zwanenburg en Halfweg.

,,Nu werden we maandag overvallen door de situatie. Doordat er opeens een grote groep nieuwe ouders op het schoolplein stond, ontstond het beeld van: wat gebeurt hier?’’, zegt SOPOH-bestuurder Peter Schreuder.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.