Franse kunstmarkt in Zandvoort

Op zoek naar souvenirtjes voor thuis op de Franse markt in Zandvoort.

Op zoek naar souvenirtjes voor thuis op de Franse markt in Zandvoort.© United Photos/Paul Vreeker

Annemieke Windt
Zandvoort

Het Kerkplein en de Poststraat in Zandvoort deden een zondag een beetje denken aan een Franse kunstmarkt.

’Place du Tertre’ was het thema van de Franse markt en dat roept associaties op met kraampjes voor schilderijen, cartoon tekenaars en accordeonmuziek. Die sfeer heeft de markt redelijk weten te benaderen. Een zangeres zingt met een duidelijke Nederlandse tongval een Franstalig repertoire en lokale kunstenaars verkopen hun eigen werk. Een aantal zit met werk in wording aan de kraam door te werken.

,,Het is een goede manier om mijn werk wat bekender te maken”, vindt Mark Brouwers die er staat met ’verbronsde’ beelden en werk in keramiek, grappige vogels van metaal en schilderijen. ,,Ja ik vind alles leuk, dus waarom zou ik dan moeten kiezen”, zegt hij een beetje verontschuldigend. ,,Mijn beeldjes worden vaak als cadeau gegeven, dus ze zijn niet al te duur. Of ik hier goed verkoop is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Het gaat mij erom dat ik mensen naar mijn winkel weet te trekken.”

De schilderijen van Mona Meier Adegeest roepen de sfeer op van bekende strandschilderijen. ,,Mensen herkennen zichzelf in mijn schilderijen. Ik heb me de laatste jaren helemaal toegelegd op kinderen die op het strand aan het spelen zijn. Ze gaan helemaal op in het moment. Dat vind ik mooi om te laten zien. Ze horen of zien niets anders dan waar ze nu mee bezig zijn. Hun moeder horen ze niet, ze worden niet afgeleid. Het gaat om het zand en het water. Dat herkennen mensen ook uit hun eigen kindertijd.”

Ze maakt schetsen en foto’s van spelende kinderen op het strand. ,,Die dienen als basis, de kleding en wat ze aan het doen zijn, bedenk ik er dan bij. Het gaat me vooral om de houding van de kinderen. Die manier waarop ze in het moment zijn.”

De kinderwagen die ze bij haar kraam heeft staan, blijkt een extra aandachttrekker voor het publiek te zijn. ,,Ik heb als kind nog in zo’n kinderwagen gelegen. Precies in die kleur”, roept een vrouw verrukt uit als ze de wagen even goed in zich opneemt.

Iets verderop staat Stef Leliveld met zijn vrouw achter een kraam met Franse zeep, de bekende Marseillezeep in tientallen geuren en kleuren. ,,Wat die zeep zo bijzonder maakt, is dat het door de grondstoffen de huid niet uitdroogt. Het is heel zuinig in gebruik en behoudt zijn geur. We hebben thuis stukken zeep liggen die we zeker al veertien jaar hebben en nog steeds geuren.” Volgens Leliveld kun je het voor bijna alles gebruiken: vloeren boenen, de was doen, tanden poetsen en jezelf een lekkere wasbeurt geven. ,,Ja, het is wel een beetje de Haarlemmerolie onder de zepen”, beaamt hij. Hij is een vaste deelnemer aan de Franse markt in Zandvoort. ,,De sfeer is hier altijd goed.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.