EDO verliest eerste oefenwedstrijd

Ronnie Rosenhart in een duel met een speler van Eritrea. Foto United Photos/Martijn Buskermolen

Ronnie Rosenhart in een duel met een speler van Eritrea. Foto United Photos/Martijn Buskermolen

Monne Reitsma
Haarlem

EDO heeft gisteren de eerste trainingsweek afgesloten met een oefenwedstrijd. De nieuwe topklasser verloor met 1-2 van Eritrea.

Het verhaal van de voetballers uit Eritrea is nagenoeg bekend. Twee jaar geleden speelde het nationale voetbalteam in Oeganda waar het asiel aanvroeg. Via Roemenië belandden zij in Nederland. In Gorinchem zijn de spelers nu gehuisvest. ,,Terugkeren naar Eritrea is geen optie meer. De doelman heeft onlangs vernomen dat hij vader is geworden maar meer dan een klein fotootje heeft hij niet gezien. In dat land zijn ze nu verraders. Hier hebben ze officieel de status vluchteling gekregen”, aldus woordvoerder Henk de Jong. Via hem is het oefenduel tegen EDO ook geregeld. De Jong regelt de kleding van de Haarlemmers en uiteraard ook van Eritrea. ,,Er zitten goede spelers bij. Sommige zijn al gepolst door Dordrecht maar ze willen voorlopig met elkaar blijven voetballen.”

Broodje

Het oefenduel begon een half uur later dan gepland. Niet alleen scheidsrechter Gino D’Onorio was vertraagd, ook de spelers van Eritrea kwamen later. ,,Tijdens de reis hier naar toe bleek dat ze nog niets gegeten hadden. Toen zijn we maar even gestopt voor een broodje”, aldus De Jong. De bezoekende ploeg bleek stuk voor stuk individualisten te hebben die het bij tijd en wijle EDO heel lastig maakten. ,,Ze waren ook kneiter fit terwijl wij conditioneel net zijn begonnen”, zei EDO-coach Roy van der Mije, die het duel aangreep om vooral de spelers elkaar te leren kennen. Na een minuut stilte voor de vliegramp in Oekraïne bleek dat EDO de eerste helft redelijk goed doorstond. De Haarlemmers hadden in Willem van Zalinge, Ronnie Rosenhart, Sonny ten Hoope en Tatchery Langguth nog spelers van vorig seizoen. De meeste andere basisspelers van vorig seizoen waren (nog) niet aanwezig. Wat opviel was dat Van der Mije achterin naast aanvoerder Van Zalinge Barry Tjeertes had geposteerd. ,,Op deze positie zal hij zich moeten gaan richten. En omdat nog veel spelers afwezig zijn, krijgt hij daar de tijd voor. Maar niemand is zeker van een plaats”, aldus Van der Mije over de twee linies teruggezakte Tjeertes.

EDO kwam voor rust achter en binnen een uur spelen werd het 0-2. Eritrea was duidelijk verder dan de drie trainingen die EDO achter de rug had. Invaller Augustine Yeboah bepaalde drie minuten voor tijd met een kopbal de 1-2 eindstand.

Financiën

Het was goed voor Van der Mije om nieuwkomers Dibi, Poepon, Van der Matten, Berntzen, Burggraaf en de teruggekeerde Gungor aan het werk te zien. Alleen Mitchell Piqué ontbrak. De oud-prof van Willem II en EDO werd het niet eens over de financiën. Ook was er een invalbeurt voor Nicolas Yonas. Een behendige linksbuiten die brutaal acties maakte en in korte tijd opviel. ,,Die is aangeboden door AZ, een jeugdspeler die een jaar niet heeft gevoetbald”, vertelde de trainer, die verder weinig waarde hechtte aan de nederlaag. ,,In de topklasse moet je meerdere speelwijzen kunnen uitvoeren. EDO speelt normaal met veel druk maar moet ook leren inzakken. Dat vereist veel en daar beoordeel ik iedereen op. In de eerste helft ging dat al goed. Als we nu ook vroeg druk hadden gezet, dan zou Eritrea het een stuk lastiger hebben gehad maar dat was vandaag niet de insteek. Het gaat nu om ontwikkeling en pas de laatste oefenwedstrijd tegen Quick Boys, een week voor de competitie, zal alles duidelijk zijn.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen