Nieuw-Vennep in de race voor strohuizen

Nieuw-Vennep in de race voor strohuizen
De mannen van de Stichting Bouwland in hun vergaderruimte aan de Aalsmeerderdijk. Vlnr. Laurens Schenk, Joost Valk, pr-man Dick Braam, Paul Bos, Cees Broekhoven, Aad Straathof en Jeroen Nobel.
© United Photos/Paul Vreeker
Nieuw-Vennep

Als alles meezit, worden volgend jaar acht woningen van stro gebouwd in Nieuw-Vennep. Dat meldde architect Joost Valk dinsdag met enige trots op de strobalen van de Fortboerderij Dijkzicht in Aalsmeerderbrug.

Want, zo benadrukte hij, stro heeft veel voordelen. Het is een lokaal product dat in overvloed aanwezig is en weinig kost. Het houdt warmte goed vast, reguleert het vochtgehalte in huis, heeft een prima akoestiek en is vrij van gifstoffen. Omdat het zo licht is, is heien niet nodig.

Dat scheelt geld bij het bouwen en is in een polder vol zoute wellen extra welkom. ,,Want het afdichten van die wellen is een moeizaam proces’’, weet oud-hoogheemraad Aad Straathof.

Op een persconferentie werd hij, met voormalig Rabobankdirecteur, raadslid en Statenlid Cees Broekhoven en oud-wethouder Jeroen Nobel gepresenteerd als nieuwe Raad van Advies van de Stichting Bouwland regio Schiphol.

Geen afval

En de bestuurders van die stichting - Joost Valk, schaapherder, coach en adviseur Paul Bos en makelaar Laurens Schenk - hopen dat het met die kanjers erbij beter gaat lukken om de regio snel warm te maken voor een nieuwe economie. Een economie die schoon is, draait op producten die nooit afval worden en verlost is van onnodig heen en weer gerij.

Een economie waarin stro wonderwel past. Is het in de landbouw een restproduct, in de bouw valt er prima mee te werken. Afval hoeft het dus niet te worden.

Verbinden

Ook laat het strobouwproject zien hoe de stichting verbindend kan werken. Zo maakte het een plaatselijke bouwer als Mulckhuyse enthousiast voor het bouwmateriaal en bracht het hem in contact met Nijssen Fourages. Vanuit hetzelfde Nieuw-Vennep handelt die onder meer in stro. En in Lisse zijn die twee inmiddels begonnen met de eerste ’Vitale villa’. Met stro.

Ook boeren toonden zich enthousiast toen Bouwland aangaf dat er workshops komen. De stichting deed dat bijvoorbeeld via de website meerstrobouw.nl, die heel bewust in het leven is geroepen als kenniscentrum én platform. Want ook dat wil Bouwland zijn. Voor ondernemers, overheden, onderwijs én experts.

Brandwerend

Het is overigens niet zo dat van louter stro een woning wordt gebouwd. Het skelet is van hout. En de buitenwanden kunnen dat, desgewenst, ook zijn. Daarbinnen worden, met ondersteuning, strobalen gestapeld die eerst tot een dikte van 36 centimeter zijn samengeperst. En aan de binnenkant wordt dat stro met leem besmeerd.

Dat bepleisteren zorgt er tegelijk voor dat stro brandwerend wordt. Alleen tijdens de bouw zou voorzichtig moeten worden omgegaan met vuur. In Nieuw- Vennep is nu het idee dat op een braakliggend terrein achter de Bosstraat acht gelijkvloerse woningen komen voor in totaal twaalf jongeren, eventueel met een lichamelijke beperking.

En het is de bedoeling dat zij, zelfs wanneer ze van een Wajong-uitkering moeten leven, de huur kunnen opbrengen. Want ook om het ’sociale’ maakt de stichting zich druk. Zo is al verbinding gelegd met het duurzame kinderdagverblijf dat ernaast zit en over verpleging beschikt.