Kleur tot aan de vorst
Net als je denkt dat alles uitgebloeid is brengen de herfstasters weer kleur in de tuin, vaak zelfs tot aan de eerste vorst. Asters zijn al honderden jaren in tuinen te vinden, ze zijn geliefd dankzij de prachtige kleuren en de late bloei.
Aanvankelijk zag je slechts een paar verschillende herfstasters in borders, helaas niet altijd zo sterk. Inmiddels is het sortiment zeer uitgebreid en komen er zelfs elk jaar nieuwe asters bij. Je kunt kiezen uit talloze prachtige soorten en tuinvormen die super gezond zijn en lang vast kunnen blijven staan.
Door de late bloei zijn deze asters heel aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarom kun je de herfstaster ook vinden op de lijst van nectarplanten van de Vlinderstichting. Asters zijn ook uitstekende snijbloemen en mogen niet ontbreken in een mooi herfstboeket.
Asters in de border
Herfstasters zorgen tot aan de eerste nachtvorsten voor kleur in een beplanting, de foto is half oktober genomen. Als je zelf zo’n border aan wilt leggen maak dan eerst een ontwerp. Kies een zonnige plek, maak een plattegrond op schaal en stel een plantenlijst op. Let bij je plantenkeuze op hoogte, bloeitijd, kleur en vorm. Afwisseling, maar ook herhaling, zorgen voor een boeiende compositie. Wil je ook in de zomer al kleur in de border, combineer herfstasters dan met wolfsmelk (Euphorbia), rode zonnehoed (Echinacea), vlambloem (Phlox), bergamotplant (Monarda), prachtschaarde (Liatris) en ooievaarsbek (Geranium).
In oktober-november kun je planten. Maak de grond goed los, verwijder onkruid en voeg op zandgrond veel compost toe. Zet de planten uit volgens je ontwerp en zet ze dan in de grond. Plant asters in groepjes van 3-5, in forse borders mogen de groepen groter zijn. Van de hoge asters heb je 5-7 planten per vierkante meter nodig, van lage asters 7-9. Stevig aandrukken en ruim water geven.