Twee echtparen al zestig jaar gek op elkaar

Echtpaar Bel-Van Roon.

Echtpaar Tol-Bergman.© foto’s united photos rob van wieringen

1 / 2
Bart Boele
Hoofddorp

Zestig jaar geleden trouwden ze op dezelfde dag en deze maandagmiddag komt bij beide echtparen burgemeester Theo Weterings op de thee.

De Haarlemmers Jan en Bep Tol, al 58 jaar abonnee van Haarlems Dagblad en al zo’n dertig jaar in Hoofddorp woonachtig, zijn sinds de jaren tachtig en nog steeds bij basketbalwedstrijden in de regio te vinden. Eerst voor hun drie dochters die in 1987 landskampioen werden in het eerste team van Basketbal Vereniging Hoofddorp. Tegenwoordig voor hun kleinkinderen die bij Akrides (Velsen) en Challengers (Hoofddorp) spelen. ,,Soms moeten ze tegen elkaar spelen, dan klap ik voor allebei’’, zegt Bep.

De komst van de burgemeester wordt zeer gewaardeerd. Na de kabinetsformatie wordt enigszins bezorgd naar de toekomst van de burgemeester gevraagd omdat hij zijn baan verliest door de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Jan werkte vanaf 1948 tot zijn VUT in 1995 bij de Katholieke Land- en Tuinbouw Bond (KLTB, nu LTO) en kreeg met Bep drie kinderen, zes kleinkinderen en binnenkort een achterkleinkind. Elk jaar gaan ze met zijn allen een weekeindje uit. Ze hebben het erg naar hun zin in Hoofddorp, zeker aan de Burgemeester Bolkesteinstraat waar ze nu ruim negen jaar wonen.

Ook het echtpaar Bel heeft elkaar in Haarlem leren kennen. Na een aantal jaar verhuisden ze naar Badhoevedorp waar ze dertien jaar veel vrijwilligerswerk deden, onder andere bij sportvereniging Pancratius. Kees werkte bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, in Haarlem en als rechercheur bij de politie Amsterdam. Naast zijn werk deed hij het vrijwilligerswerk vaak samen met Dini. ,,Ik was altijd weg’’, zegt hij nu, ,,maar sinds we hier wonen hoeft er na 45 jaar even niets meer.

Samen hebben ze twee kinderen, vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen met wie ze eens per jaar een weekeinde weg gaan. ,,Dan zijn we heel rijk’’, zegt Dini, ,,daar genieten we van. Voor de kleintjes zijn wij opapa en omama, dat klinkt zo leuk.’’ Sinds 12 maart wonen ze in zorgcentrum Horizon waar het ze uitstekend bevalt. ,,Vanaf het eerste moment zijn we hier thuis’’, zegt Dini. ,,Hier groeten de mensen elkaar en ze kennen je naam. Als jij gedag zegt, zeggen anderen jou ook gedag. Onder de mensen blijven is belangrijk en dat is hier goed mogelijk, maar je moet wel zelf het initiatief nemen.’’

In april 2018 zijn ze voor de kerk zestig jaar getrouwd. Want, zegt Dini, ,,we zijn eerder voor de wet getrouwd om in aanmerking te komen voor een woning.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.