Nu nog unieke aanpak van mishandeling

Jacob van der Meulen
Hoofddorp

Het MDCK in het Spaarne Gasthuis is uniek in Nederland. Het is voor het eerst dat alle disciplines die betrokken zijn bij de aanpak van kindermishandeling op dezelfde plek samenwerken. In Amerika en Scandinavië wordt al wel op een soortgelijke manier gewerkt.

Het MDCK is geïnspireerd op deze Amerikaanse childhouses en Scandinavische barnahuses en wil een Europees model voor de nieuwe aanpak gaan vormen.

Het MDCK richt zich op Kennemerland, de IJmond en Haarlemmermeer. Manager Janet van Bavel: ,,Maar als we de ruimte kunnen bieden, houden we niet de deuren gesloten voor kinderen uit Alkmaar of Amsterdam.''

Het Rijk heeft in het kader van Beschermd en Weerbaar 10 miljoen extra beschikbaar is gesteld voor kwaliteitsimpulsen aan de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. Het MDCK loopt op die ontwikkeling vooruit.

Vanaf januari komt er in het MDCK ook een centrum voor seksueel geweld. Slachtoffers van seksueel geweld worden hier zo snel mogelijk opgevangen, onderzocht en begeleid. Ook hierbij geldt dat de betrokken instellingen zoals politie, gespecialiseerde medische zorg, forensische onderzoekers en slachtofferhulp zorg onder één dak bieden.

Het centrum voor seksueel geweld heeft heel Noord-Holland als werkgebied.

Mensen die zich zorgen maken om iemand, advies of hulp willen kunnen met het MDCK contact opnemen via Veilig Thuis. Veilig Thuis is 24 uur per dag en zeven dagen per week gratis bereikbaar via: 0800-2000.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.