Timmerdorp Bloemendaal levert heuse kerk op

Weer of geen weer, er wordt stug doorgetimmerd.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Mart de Jong
Bloemendaal

Weer of geen weer; in de laatste week van de zomervakantie zijn kinderen uit de gemeente Bloemendaal volop bezig met het bouwen van hutten.

Op initiatief van Welzijn Bloemendaal kunnen kinderen, gewapend met hamer en spijkers, zich op het openbare terrein naast cricketclub Bloemendaal volledig uitleven. Na drie dagen klussen komt er donderdagmiddag dan toch een eind aan de pret en moeten de bouwwerken gesloopt worden.

Haldor (11), Archi (11), Len (10), Sieb (9) en Jona (10) hebben een kerk gemaakt, voorzien van begraafplaats en al. Jona: „Elk uur houden we een kerkdienst, dan rennen we rond met bordjes.” Toevallig begint er net een dienst. Haldor luidt die in met een korte preek: „Het is slecht weer, daarom moeten we nog harder werken!” Gevolgd door Sieb: „Zullen we Jezus nu echt vastspijkeren?”

Jongens en meisjes zijn van de partij. Vrijwilligers helpen een handje mee, zoals een aantal jongeren, en de 85-jarige Paul. Hij sloopt de pallets, zodat de jonge bouwers hiermee aan de slag kunnen. Paul: „Ik geniet van alle creativiteit. Het is zo jammer dat je kinderen tegenwoordig alleen maar met mobieltjes ziet. Hier leren ze in korte tijd écht werken, van timmeren tot zagen. Ze zijn ook zo sociaal bezig, ik heb nog nergens ruzie gezien!”

Eerste keer

Jongerenbegeleider Nicole van Welzijn Bloemendaal houdt de boel in de gaten. Het is de eerste keer dat dit evenement in Bloemendaal wordt gehouden.

Drie dagen is relatief kort, vindt Nicole. „We willen eerst kijken of het evenement aanslaat en daarbij zijn we afhankelijk van vrijwilligers.”

Zo te zien vinden de kinderen het fantastisch om de hutten te bouwen. Er staan er elf, van een kerk tot ophaalbrug in aanbouw, gemaakt door teams van zo'n vier of vijf jonge bouwers.

Het idee voor het timmerdorp is overgewaaid uit Heemskerk en Velserbroek. Van het laatste timmerdorp in Velserbroek hebben ze het grootste deel van het hout gekregen, geleverd in een reusachtige container. Van de gemeente Bloemendaal kregen ze een vergunning en de kinderen betaalden 25 euro om de kosten te dekken. Nicole: „De kinderen moesten alleen een nijptang en hamer meenemen. Het hout, de spijkers en EHBO zitten allemaal bij de prijs inbegrepen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.