Geheim van ouder worden

Jan Peter Versteege

Inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het Nijmeegse ziekenhuis UMC St Radboud gaat onderzoeken waarom relatief veel ouderen de eindstreep halen in de Nijmeegse Vierdaagse.

Vorig jaar was de groep ouderen andermaal zeer succesvol. Slechts 3 procent van de deelnemende ouderen boven de 70 was uitgevallen. En dan te bedenken dat over het geheel vijftien procent van de 45.000 inschrijvers uitviel (Bron: www.4daagse.nl).

Hopman is met een langjarig onderzoek bezig in samenwerking met verzekeraar VGZ om ’het geheim’ van de ouderen kan achterhalen. Volgende week gaat ze van 16 tot en met 19 juli vijftig 80-plussers volgen om de rol van genen en gedrag bij veroudering te ontrafelen.

Ze monitort drie generaties: opa of oma, kinderen en kleinkinderen. Via het onderzoek stelt ze vragen over de leefstijl en wil ze proberen te achterhalen welke invloed genen hebben op het ouder worden. Hopman wil uitzoeken of er specifieke genen zijn die ouder worden stimuleren en kijken of de nazaten die in dezelfde mate bezitten.

,,Op basis van de resultaten van deze drie generaties, verwacht ik zeker iets te kunnen zeggen over factoren die genetisch bepaald zijn’’, zegt de professor. ,,Naar verwachting bepalen die genen voor de helft of je gezond oud wordt. De overige vijftig procent wordt bepaald door gedrag.’’

Vragenlijsten

Dat laatste aspect, het gedrag, wordt onderzocht aan de hand van vragenlijsten. Hopman stelt de opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen vragen over voeding, roken, alcohol en overgewicht. Verder wordt gekeken naar de levensinstellingbekeken of er een ’aard van het beestje’ is.

Hopman vraagt zich bijvoorbeeld af in hoeverre optimisme van aard bent? En kun je aspecten van je levensinstelling beïnvloeden of zijn die juist genetisch bepaald?

Het onderzoek gaat, zo hoop het team onderzoekers, bijdragen aan het ontrafelen van het geheim van gezond oud worden. De deelnemers worden zowel tijdens als na de Vierdaagse gemeten en geïnterviewd.

In 2007 startte Maria Hopman haar langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van het lopen van de Vierdaagse. Dit jaar zijn de 80-jarigen aan de beurt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.