Angst dat IND gaat posten

Annemieke Windt
Haarlem

Wethouder Jack van der Hoek (D66) wil geen gegevens over vluchtelingen zonder papieren, die onderdak moeten krijgen in de nieuwe opvang in Haarlem Noord, doorspelen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). ,,Ik ben geen opsporingsambtenaar.’’

Dat beloofde de wethouder woensdag tijdens een debat over de ’bed, bad en brood’-regeling in Haarlem, waaraan ook vluchtelingenadvocaat Pim Fischer deelnam. Hij merkt dat veel vluchtelingen zonder papieren bang zijn dat ze bij een nieuwe opvang alsnog worden opgepakt door de Immigratie en Naturalisatiedienst.

Anderhalf jaar geleden nam de gemeenteraad met grote meerderheid een motie aan, waarin ze het college opriep om te zorgen dat deze groep vluchtelingen opgevangen wordt.

Nieuwe opvang

De Haarlemse gemeenteraad was daarmee de tweede gemeente die zich uitsprak voor een eigen opvang, na Hilversum, maar ondertussen is de opvang er nog steeds niet. Er is nu een tijdelijke nachtopvang in Bennebroek, maar die is niet alleen bedoeld voor vluchtelingen zonder papieren. Eind dit jaar moet de nieuwe opvang in Haarlem-Noord een feit zijn.

De opvang die de Haarlemse raad wil, gaat verder dan het compromis van het kabinet, dat de opvang wil beperken tot zes plekken in Nederland en alleen vluchtelingen die willen meewerken aan hun terugkeer worden toegelaten.

Streng

De politieke partijen zijn het nog niet eens over de tijd die uitgeprocedeerde asielzoekers opgevangen kunnen worden. Fenna Cannegieter (D66) wil een termijn vaststellen en Jolande van Ketel (SP) wil streng selecteren aan de poort.

Vluchtelingenwerk Haarlem gaat de Haarlemse bed, bad en broodregeling uitvoeren. Geschat wordt dat het om twintig tot dertig personen gaat. Bij Stem in de Stad komt nu al een aantal van hen binnen, omdat het centrum een opvanghuis heeft en mensen een maaltijd biedt. Voor directeur Ranfar Kouwijzer gaat het erom dat mensen in de opvang eerst tot rust kunnen komen.

,,Het gesprek over hun toekomst komt na een tijdje vanzelf op gang. Mensen zien in dat ze niet hun hele leven zo willen blijven leven. Het kan zijn dat ze toch besluiten terug te gaan, opnieuw een procedure starten of vertrekken naar een ander land.’’

Irritaties

Het wachten op een permanente opvang leidt tot irritaties bij Vluchtelingenwerk Haarlem. Volgens Erik Moesker van de organisatie wordt hij niet betrokken bij de plannen voor de permanente opvang.

,,Er wordt geen knoop doorgehakt en hoewel we het moeten uitvoeren, worden we niet echt betrokken. We hoorden dat er een nachtopvang is in Bennebroek, maar uit andere hoek horen we dat die vol zit.’’

Van der Hoek betwist dat plaatsgebrek in Bennebroek ertoe leidt, dat mensen nu op straat moeten slapen: ,,Ik heb nog geen berichten gehad dat mensen geen plek hebben, maar mocht dat zo zijn, dan zorgen we ervoor dat er plek bij komt.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.