Hartstochtelijke climax

Hans Visser

Het is een goed jaar voor fans van acteur Raymond Thiry. Hij speelde in ’Wolf’ en ’Toegetakeld door de liefde’, is bekend als Luther uit de tv-serie ’Penoza’ en heeft nu een mooie hoofdrol in de emotioneel geladen roadmovie ’A long story’.

Thiry speelt hier een man die ogenschijnlijk met rust wil worden gelaten. Na wereldwijde omzwervingen is hij terug in Nederland. Over de droevige aanleiding laat hij weinig los. Heeft hij zijn gevoelens uitgeschakeld? Zelfs als zijn Roemeense klusjesman spoorloos verdwijnt en hij zit opgescheept met diens ongedurige zoontje.

Nors besluit hij de jongen terug te brengen naar diens moeder in Roemenië. Het is eerder een ontsnapping dan een goede daad. Hij weet op dat moment nog niet welk tragisch bericht hij heeft voor de moeder, fel en intens neergezet door de Roemeense Ioana Flora.

‘A long story’ is het bioscoopdebuut van regisseur Jorien van Nes, die eerder al een Gouden Kalf won met de tv-film ’Den Helder’. Doordat het tussen Nederland en Roemenië heen en weer springende verhaal nogal wat omtrekkende bewegingen maakt, duurt het even voordat de film aanslaat. Maar het is mooi dat de verwerking van verlies niet wordt gepresenteerd als een pasklaar melodrama. Gedurfd is de hartstochtelijke climax, een symbolisch afscheid dat ruimte maakt voor een nieuw begin.

Leo Bankersen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.