's Werelds langste rollade in Haarlem

's Werelds langste rollade in Haarlem. United Photos/Robin van Lonkhuijsen

Leontien van Engelen
haarlem

De langste ambachtelijke rollade ter wereld die de Haarlemse slager Ben van den Berg zondag met vijfenveertig andere slagers maakte, is nog langer geworden dan verwacht.

,,We hebben meer vlees gekregen dan we dachten'', zegt Van den Berg aan het begin van de dag, terwijl hij heen en weer rent om te controleren of alles nog volgens plan verloopt. ,,Hij zou dus zomaar langer kunnen worden dan ons doel van honderdvijftig meter'', voorspelt hij alvast.

De vijfenveertig slagers die de Haarlemmer helpen de rollade te knopen, komen uit alle hoeken van Nederland. ,,We hebben ze van Rosmalen tot aan Den Helder'', zegt projectleider Ben Becker trots.

Na zo'n vier uur knopen is de rollade af en is het aan de notaris om het verlossende antwoord te geven. ,,155,25 meter'', stelt hij vast, terwijl de slagers elkaar juichend omhelzen. ,,Ruim vijf meter meer dan we wilden'', grijnst Van den Berg. ,,Echt geweldig.''

De rollade is inmiddels in 2200 stukken gesneden en wordt vandaag uitgedeeld door de voedselbanken van Haarlem, Deventer, Drachten en Oss. Het record komt in de volgende editie van The Guinness book of World Records.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.