Intrigerende film over woestijntrip

Hanneke van den Berg

Een kameel heeft twee bulten, een dromedaris één. Om dat gelijk maar duidelijk te hebben. In het Engels worden de dieren allebei ’camel’ genoemd.

De eenbultige variant steelt de show in ’Tracks’. De film van John Curran is gebaseerd op het gelijknamige biografische boek van Robyn Davidson, die midden jaren zeventig met haar labrador Diggity en een paar dromedarissen (hè, kamelen bekt lekkerder!) de West-Australische woestijn doorkruiste.

Flashbacks

Waarom Davidson (Mia Wasikowska) precies aan de hachelijke tocht van duizenden kilometers begint, wordt ondanks wat flashbacks nooit helemaal duidelijk. ’Waarom niet?’, is het simpele antwoord dat Davidson aan het begin van de film geeft in de voice-over. Het maakt deze dame niet veel uit wat anderen denken; ze doet het voor zichzelf en vooral in haar eentje.

’Tracks’ is naast een verslag van een hachelijke trip bovenal een portret van een uitzonderlijke dame. De sympathie laat even op zich wachten, ze houdt immers iedereen op afstand. Maar ongemerkt raak je toch in haar ban. Hetzelfde gebeurt met het landschap. In tegenstelling tot bij zijn romantische film ’The painted veil’ (2006) blijft John Curran knap weg van al te veel mooie ansichten. Close-ups van zanderige voeten worden afgewisseld met luchtshots waarop Robyn en haar kamelen zwarte stipjes zijn in de droogte. De huid van de blondine lijkt steeds meer op de gebarsten aarde onder haar voeten.

Sterkste rol

In de jaren negentig werd de Australische al eens bijna vertolkt door Julia Roberts, maar die verfilming van haar levensverhaal kwam nooit van de grond. Nu speelt Mia Wasikowska de ’camel lady’. Onafhankelijke en vastberaden types zijn de actrice niet onbekend na ’Jane Eyre’ en ’Stoker’, maar Robyn Davidson is haar sterkste rol tot nu toe. Wasikowska, zelf geboren in Canberra, is vanaf het begin overtuigend als de jonge feministe die meer heeft met dieren dan met mensen. Het moment dat ze een babydromedaris voorziet van slofjes vanwege het veel te hete woestijnzand, is ontroerend.

Te veel nadruk op de zware tocht zelf had van ’Tracks’ gemakkelijk een oppervlakkige film kunnen maken. De liefdesslinger die Curran er buiten het boek om aan meegeeft, had irritant de overhand kunnen krijgen. Het gebeurt allebei niet. Mede ook dankzij Adam Driver, bekend uit tv-serie ’Girls’. Hij is sympathiek als de National Geographic-fotograaf die als een van de weinigen even dichtbij Robyn mag komen als haar dieren.

Ja, die dieren intrigeren het meest. Het gegorgel en gegrom van de dromedarissen is angstaanjagend. Een rondje dierentuin is na zien van ’Tracks’ in elk geval nooit meer hetzelfde.

Tracks

Regie: John Curran

Met: Mia Wasikowska, Adam Driver

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.