Vrienden Oud Hillegom gaan naar Veelzorg

Het bijna een eeuw oude interieur van het kantoor.© foto sjaak smakan

Sjaak Smakman
Hillegom

De Vrienden van Oud Hillegom gaan volgend jaar zomer verhuizen van het huidige onderkomen bij de Maartenskerk naar kwekerij Veelzorg. Aan de Stationsweg krijgen ze de beschikking over het voormalige kantoor en een deel van de daar achter liggende schuur, de voormalige holkamer.

Op dit moment wordt druk gewerkt aan het bouwrijp maken van het terrein van Kwekerij Veelzorg. Op het terrein en in de voormalige bollenschuur worden woningen gebouwde. Ook komt aan kant van de Stationsweg nog een blok woningen in de vorm van de bollenschuur die daar tot aan de Tweede Wereldoorlog stond.

Win-win

Het voormalige kantoor aan de voortuin, dat lange tijd diende als woonhuis, ademt nog volledig de sfeer uit de tijd dat hier het bloembollenbedrijf van Arent Veldhuyzen van Zanten in bedrijf was. Na de verbouwing moet alles daar weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat, zodat bezoekers kunnen zien hoe een groot bollenbedrijf vroeger werd gerund.

Ook een deel van de voormalige (hyacinten-)holkamer komt de historische stichting ter beschikking. ,,Ook daar zijn we erg blij mee’’, zegt voorzitter Hans Lommerse, ,,onze schatkamer in het Maartenshuis barst bijna uit zijn voegen. In Veelzorg kunnen we veel meer aan het publiek tonen. Maar eerst moet er nog volop inwendig verbouwd worden voordat we kunnen verhuizen. Dat project gaan we samen met BOEi als eerste aanpakken. De zomer van 2018 is daarom een prima moment om te gaan verhuizen.”

Momenteel hebben de Vrienden in het Maartenshuis negentig vierkante meter voor kantoor en opslag, aan de Stationsweg wordt dat meer dan tweehonderd. Ook voor de Protestantse Gemeente komt de verhuizing goed uit: gebouw De Hoeksteen wordt afgestoten en alle activiteiten worden straks geconcentreerd in Maartenskerk.

Dat de Vrienden met hun vertrek daarvoor ruimte vrijmaken, komt de gemeente goed uit. ,,Dit is echt een win-win voor alle partijen’’, aldus Jacolien van der Valk van de Vrienden.

Maar de Vrienden willen niet alleen middels het kantoor en de holkamer van Veelzorg een inkijk geven in het lokale cultuurhistorische erfgoed. Er wordt momenteel door de stichting gewerkt aan de opzet van een virtueel museum – in beginsel gaat dat over Hillegom, maar gaandeweg zal er een uitbreiding volgen buiten de gemeentelijke grenzen.

Lommerse: ,,Het is de bedoeling dat via een app op de mobiele telefoon allerlei informatie over de bloembollencultuur aangeboden wordt. Gps-gestuurd, dus op het moment dat je als bezoeker uitstapt op station Hillegom, verschijnt er een melding op de telefoon van deze app die je informeert over de bloembollencultuur in Hillegom en over wat er zoal te beleven is in Hillegom op cultuurhistorisch gebied.”

Historisch

Veelzorg is van grote historische betekenis voor Hillegom. In 1822 begon Rutgerd Veldhuyzen van Zanten de kwekerij. Daar werden aanvankelijk aardappelen en groenten verbouwd, maar vanaf 1850 werd overgeschakeld op de veel lucratiever bollenteelt. Het bedrijf verhuisde naar de Eerste Loosterweg en in In 1990 sloot Veelzorg haar deuren.

In 2010 kocht BOEi het complex en wordt er hard gewerkt aan behoud van het complex via woningbouw. In totaal komen er op het complex achttien woningen, waarvan een aantal in de bestaande bebouwing. In de grote schuur komend vijf zogeheten loftwoningen. Daarvan zijn er op dit moment nog twee te koop, de overige woningen zijn inmiddels allemaal verkocht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.