Politieactie: Geen bonnen voor lichte overtredingen

Redacteur Haarlem
haarlem

De politie Kennemerland gaat vanaf woensdag actie voeren voor een betere CAO. Lichte overtredingen worden niet beboet.

Actievoerende politiemensen zullen bij voorbeeld voor kleine snelheidsovertredingen of wildplassen geen bekeuring uitschrijven. In plaats daarvan delen ze waarschuwingen uit. Politiemensen zullen zelf beoordelen of er sprake is van een lichte overtreding waar een waarschuwing voor wordt uitgedeeld of dat er toch een bekeuring wordt gegeven.

Volgens Jaap Hage, voorzitter van de Nederlandse Politiebond afdeling Kennemerland gaat het de politie niet om een loonsverhoging. ,,Dat roept minister Opstelten, die geeft er zijn eigen draai aan. Het gaat ons om inkomensverbetering. Ons werk is veel zwaarder geworden in de afgelopen jaren. De samenleving verhardt steeds meer en daardoor wordt ons werk steeds zwaarder, maar de beloning blijft achter. Politiemensen haken af of belanden in de ziektewet. De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan fysieke traing van de politie, maar we moeten nu echt werk gaan maken van vorming en opleiding om de mentale weerbaarheid te vergroten'', aldus Hage.

De publieksvriendelijke acties zijn maandagmiddag begonnen in Utrecht, Flevoland en Gooi en Vechtstreek begonnen en breiden zich nu uit over het land. Het is niet bekend hoe lang de agenten in actie blijven. ,,Dat hangt af van de minister'', aldus Hage.

Janette Luichies

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.