Bram Schwarz stelt teleur bij WK roeien

Coen Eggenkamp
Rotterdam

Bram Schwarz is er bij de wereldkampioenschappen roeien voor junioren niet in geslaagd een medaille te winnen.

Het toernooi op de Willem Alexanderbaan nabij Rotterdam verliep voor de Haarlemmer desastreus. Zaterdag slaagde de wereldkampioen van vorig jaar in de acht er niet in de finale te bereiken en zondag finishte Schwarz als vierde in de B-finale. En dat terwijl hij een ruime maand geleden nog het zilver wist te veroveren bij de Europese Kampioenschappen.

,,Dit WK is uitgelopen op een complete deceptie. Ik dacht goed te zijn en wilde voor de wereldtitel gaan. Maar op de een of andere manier kwam het er niet uit”, vertelt Schwarz. De skiffeur meent dat de reden van zijn slechte presteren met name in zijn hoofd zit. ,,Technisch en fysiek was ik uitstekend op dit toernooi voorbereid. Misschien ben ik wel beter dan ik ooit geweest ben. Het is dus een mentale kwestie, maar meer wil ik daar nu niet over kwijt.”

Ook de andere roeiers van Het Spaarne uit Heemstede waren niet in staat om eremetaal binnen te halen. De Junioren Holland Acht met Olav Molenaar en stuurman Mees van Nierop haalde knap de finale, maar moest daarin genoegen nemen met de zesde en laatste plaats, ver achter de andere ploegen.

,,We hadden in de finale de pech om aan de buitenkant van de baan te liggen waar vanwege de zijwind de golven het hoogst waren. Dat hielp niet mee, maar we hadden ook zeker beter kunnen roeien. Ritmisch was het duidelijk minder dan in de herkansing van vrijdag”, aldus Molenaar.

Desalniettemin kijkt de roeier uit Santpoort-Noord tevreden terug op het toernooi.

,,Vorig jaar werden ze in de acht weliswaar wereldkampioen maar dat was een unieke prestatie. Er zat niemand van hen nu wéér in de boot, dus we moesten weer van vooraf aan beginnen. In het verleden hebben weinig grote boten bij een WK de finale gehaald, dus we kunnen zeker trots zijn. Vooral ook omdat we in de voorwedstrijd heel slecht roeiden en we dat op tijd hebben kunnen omzetten.”

De Hoofddorpse Fenna Verberne moest zich met haar Meisjes Holland Acht tevreden stellen met een zevende plaats. In de B-finale versloeg zij met haar ploeggenoten in een zinderende eindsprint het octet uit Frankrijk. ,,Het was natuurlijk jammer dat we de finale niet haalden, maar ik ben zeer tevreden over hoe we hier hebben geroeid. Bij de EK eindigden we op de één na laatste plek ver achter de goeie ploegen. Hier waren we een stuk beter.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen