Smullen op Vrij Event

Chef-kok Jos Paulissen (l) en Jurriaan Geldermans in de keuken van De Koster. Foto Ronald Goedheer

Peter Lodewijks

Op de oude Rijkswerf Willemsoord zal zelden zo lekker gegeten zijn als tijdens het Vrij Event op 26 en 27 oktober staat te gebeuren. Maar liefst zeven top-chefs staan daarvoor garant.

Net als op voorgaande edities van het Vrij Event is ook in Den Helder het Culinair Plein te bezoeken, dat wordt gepresenteerd door culinair journalist Jurriaan Geldermans. Hij zal anekdotes over eten en drinken vertellen, maar ook de koks interviewen over wat zij voor lekkers maken. Onder hen bekende en tevens nieuwe gezichten. Mentor is zoals altijd de even gedreven als aimabele chef Richard Plat van l’Auberge Damhotel in Edam.

Naast hem staat eveneens een oude bekende: Pjotr Rentinck, de wilde cuisinier van De Vijfde Smaak in Koog aan de Zaan, waar hij op robuuste wijze zijn smaken combineert. Nieuwkomer is Jos Paulissen van restaurant De Koster in Beverwijk. Een klassieke kok, die gastronomische gerechtjes maakt van het vlees van jonge bokkies. Samen met de kaasmakers van Klaver uit Winkel breekt hij een lans voor het eten van bokjesvlees, dat nog lekkerder is dan lam.

Nieuw ook op het Culinair Plein is Yvonne Kelatow van De Keuken van Von in Zaandam. Als geen ander beheerst zij de Indonesische keuken, die niet mag ontbreken op de Oude Rijkswerf, die immers sterke banden heeft met de voormalige kolonies in de oost.

Daarnaast staat weer een oude bekende: top-kok Jeroen Klepper. Hij is zeg maar de Anthony Bourdain van Bergen, want het fonkelnieuwe restaurant Fabbrica aldaar, waarvan Klepper de chef is, voert een Franse keuken in de stijl van New York.

De briljante chef Barry de Back, die eerder furore maakte bij l’Auberge Damhotel maar ook bij Ron Blaauw, kookt sinds kort in De Hoofdtoren in Hoorn. Wat hij daar introduceert laat hij in Den Helder proeven in de vorm van gerechtjes die met recht kleine smaakexplosies zijn. Dat is ook patron-cuisinier Gaby Bezem van Spijckers in Hoorn wel toevertrouwd. De enige Nieuwedieper in het gezelschap, die prachtige hapjes presenteert, in de Frans-Aziatische stijl waarmee hij zo bekend is geworden.

Uiteraard kunnen de bezoekers van het Vrij Event hun hart ophalen op het Culinair Plein, waar vele honderden hapjes te proeven zullen zijn. Tegen betaling van slechts 1,50 euro kunnen bonnen worden aangeschaft, die goed zijn voor een amuse van een van de chefs.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.