Mager resultaat EK honkbal Hoofddorp

Bart Boele

Het EK honkbal 2016 heeft de lokale economie slechts 367.000 euro opgeleverd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de honkbalbond heeft laten doen.

Het Europees kampioenschap honkbal in Hoofddorp trok 21.000 bezoekers. Het EK volleybal voor vrouwen dat Nederland in 2015 organiseerde, telde 20.000 bezoekers en een economische opbrengst van een miljoen euro. De WK afstanden schaatsen in Thialf had met 30.000 bezoekers een opbrengst van anderhalf miljoen.

De lage opbrengst in het EK honkbal komt volgens het onderzoek onder andere door de hoge bezetting van de hotels in Haarlemmermeer. Daardoor is de kamerprijs hoog, reden voor de meeste teams om elders te overnachten. De onderzoekers hebben de suggestie op tafel gelegd om bij een volgend evenement een speciale camping in te richten omdat de hotels zo vaak vol zijn.

Niet alleen Haarlemmermeer maar ook de honkbalbond kan meer geld verdienen aan een EK. ,,De planning van publieksfavorieten vindt op een andere manier plaats als het economisch effect leidend is’’, stelt VVD-wethouder Adam Elzakalai in een brief aan de gemeenteraad. In zijn ogen heeft het EK honkbal 425.000 euro opgeleverd: hij telt het effect van het begin 2016 al in Hoofddorp gehouden congres van de Europese honkbalbond bij het resultaat van het EK op.

Media-aandacht

De gemeente Haarlemmermeer stak 100.000 euro in het honkbalevenement op het nieuwe honkbalcomplex. Volgens Elzakalai is er 425.000 euro verdiend en ,,daarnaast is er veel positieve media-aandacht geweest voor het honkbalstation en voor Haarlemmermeer en er is een uitgebreid maatschappelijk programma gedraaid. Er zijn bijvoorbeeld diverse side-events georganiseerd en er is aandacht gegeven aan G-honkbal.’’ De effecten daarvan zijn niet in euro’s uit te drukken.

Wat de onderzoekers niet vermelden is het effect van de raadsenquête die vlak voor het EK honkbal werd gehouden door de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Dat onderzoek richtte zich op het gesjoemel met budgetten bij de aanleg van het honkbalcomplex in Hoofddorp. Dat leverde veel negatieve publiciteit op. ,,De raadsenquête maakte dat het politiek gevoelig lag en daardoor was ook het lokale bedrijfsleven terughoudend om als partner op te treden’’, zei algemeen directeur Bart Volkerijk van honkbalbond KNBSB al in mei. Toen werd bekend dat de bond als organisator een verlies van 11.690 euro op het EK in Hoofddorp leed.

De erfenis van de ’honkbalaffaire’ waar de gemeente Haarlemmermeer nu mee zit, is een subsidie van bijna twee ton per jaar die nodig is om de exploitant van het honkbalcomplex, de stichting ETO, niet failliet te laten gaan.

Als dat gebeurt gaat Haarlemmermeer voor miljoenen euro’s het schip in.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.