'Elke dag kippenvel'

Joost Veenstra
Icht/Hoofddorp

Peter en Marian Damhuis uit Hoofddorp zijn zaterdag 1 november vertrokken richting Dakar. Achtduizend kilometer leggen ze af in hun Land Rover. Kippenvel? ,,Elke dag’’, vertelt Peter Damhuis, ,,dat ontstaat al als we een bocht op een berg om rijden en vervolgens een geweldig uitzicht zien.’’

Samen met zijn vrouw Marian rijdt hij een autorally naar Dakar. Een rit van bijna achtduizend kilometer. Een belletje naar het Marokkaanse dorpje Icht over de eerste anderhalve week van de reis.

Peter en Marian reden in Marokko door een zandstorm waardoor ze nauwelijks zicht op de weg hadden. ,,Een uitzonderlijk fenomeen. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt’’, laat Peter vanuit de woestijn weten. Het stormde daardoor ook hevig in de 28-jaar oude Land Rover. Peter en Marian klapten meteen alle roosters dicht. Peter: ,,Maar daardoor wordt het wel warm in de wagen, hè.’’

Kicken

Het spannendste moment in de auto wordt het niet. Dat is namelijk in het Atlasgebergte in Marokko waar het echtpaar over een besneeuwde en gesloten bergpas heentrok. ,,Kicken dat het kon, dat wij het aandurfden en dat onze auto het haalde’’, vertelt Peter.

Alles lijkt het echtpaar voor de wind te gaan. Nog geen panne, hoewel er wel een koplampje en een remlichtlampje is vervangen. Het windgeruis aan de kant van de bijrijder werd het echtpaar op de snelweg even te veel. Met ducttape hebben ze de deurrubbers dichtgeplakt die vergaan bleken te zijn.

Champagne

Het echtpaar heeft dus wat te vieren nu de reis zo goed gaat. De champagne wordt ontkurkt en met andere teams opgedronken. Maar heeft dit niet iets te doen met de kop van het eerste artikel? ’Ik zie Sarah …’ Natuurlijk. Marian heeft vorige week donderdag haar vijftigste verjaardag gevierd. In de Sahara. Met een Sarahpop en ballonnen op de auto trekt het duo die dag door de woestijn.

Op de kilometerteller staat nu 4.500 kilometer sinds de dag van vertrek: zaterdag 1 november. Goed overnachten vinden ze belangrijk. Hun gekste slaapplek tot dusverre? ,,In een hotel in het Marokkaanse dorpje Merzouga kroop een beestje van acht centimeter over mijn voeten.. Een kakkerlak.’’ Slapen op oude doorgezakte bedjes in hetzelfde hotel bleek een hele ervaring.

Peter en Marian vertrekken vandaag vanuit Icht naar de stad Al-Ajoen in de Westelijke Sahara. Volgens planning moet de avontuurlijke reis eind november in Dakar eindigen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.