Limitless ***

Leontien van Engelen

Regie: Neil BurgerMet: Bradley Cooper, Robert de Niro, Abbie CornishJe leest wel eens dat de mens zijn denkkracht maar voor een klein deel gebruikt (zeg, twintig procent) en dat de rest van ons brein braakliggend terrein is. Je leest dit vooral bij mensen die op een of andere manier beweren de weg naar ons volledig potentieel te hebben ontsloten; via religie of via een zelfhulpboek (Doe meer met uw brein!).

In 'Limitless' van Neil Burger ('The illusionist') ontmoeten we Eddie Morra (Bradley Cooper van 'The hangover') die in een levenslang durend dalletje zit. Misschien ooit een belofte, hij heeft tenslotte een boekcontract, maar sindsdien vastzittend op de bodem van een writers block, waardoor de afwas, de liefde en de kapper er ook nog wel eens bij inschiet.

Net als het niet slechter kan komt hij een voormalige zwager tegen, een drugsdealer, die een nieuw pilletje in huis heeft.

Als hij er een neemt verandert zijn leven. Burger heeft een aantal gelikte effecten in huis om te laten zien hoe het pilletje de wereld voor de gefrustreerde schrijver laat veranderen. Het is een soort coke, met dit verschil, dat je je niet alleen een master of the universe waant, maar dit ook daadwerkelijk wordt. Het is alsof je je computer in je hoofd meedraagt (in plaats van in je jaszak), maar dat verklaart niet waarom Morra opeens een enorm getalenteerde schrijver, een geweldige minnaar en een briljante financieel analist is.

De plot gaat tenslotte alle kanten op: voor een chemisch aangestuurd genie haalt Morra ook een aantal enorme stommiteiten uit, die stuk voor stuk langskomen om thrillerelementen aan het plot toe te voegen. Ironisch genoeg werkt 'Limitless' het best als men probeert er niet te hard over na te denken. Twintig procent van ons kritisch vermogen is ruim voldoende.

Mark Moorman

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.