Terrassen Haarlemmermeer zijn zo lekker gewoon gebleven

Schooldirecteuren bij Long Island. Voor: Fiona Troupin (De Tovercirkel). Tegen de klok in: Julia Weytingh (ook De Tovercirkel), Marijke Kamp (De Bosrank), Ria Burger (dr. J.P. Heijeschool) en Anneke Slegers (Sterrenschool Bikube).© United Photos/Toussaint Kluiters

Hoofddorp

Hoe kan het dat geen enkel terras uit de polder in de nieuwste Misset top 100 staat? Er zijn toch genoeg kanshebbers? En hoe zit het met De Parel in Leimuiderbrug? Dat grand-café haalde in 2015 toch plek 31? Een onderzoek.

Wat De Parel betreft ligt het simpel: wie wil meedingen, moet zich opgeven en inschrijfgeld betalen. Doordat de hoofden er niet naar stonden, is dat er dit jaar niet van gekomen. ,,Maar in 2018 doen we absoluut weer mee’’, meldt mede-eigenares Ruth Alberts. ,,Dan gaan we voor een plek in de top dertig, misschien wel in de top tien. We hebben er dit jaar een flink stuk terras erbij gekregen. Ook voor je personeelsleden is het leuk om mee te doen. Zo zit er voor hen een workshop met tips aan vast.’’

Bij l’Hirondelle, Long Island en theehuis Cruquius staan de eigenaren wat minder te popelen. ,,Zeker, ons terras is prachtig. Het uitzicht is prachtig en dat midden in het centrum. Vaak genoeg horen we dat van de gasten’’, meldt Diana Auer van l’Hirondelle. ,,Maar om je nou op te geven? We doen gewoon ons werk. En om half een kan het toch al vol zitten met de lunch.’’

Rong Shuan Wassink vindt het altijd heerlijk op het terras van Theehuis Cruquius.© foto Paul van der Kooij

Een snelle en vriendelijke bediening, hogelijk gewaardeerd door menige gast. Altijd een kan gratis water op tafel en, bij de borrel, gratis nootjes. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding en een uitzicht dat nooit verveelt. José Lagerweij kan genoeg redenen opnoemen waarom het terras van haar Theehuis Cruquius zo geliefd is. Maar wat voegt een notering in de terras top-100 daar aan toe?

Rong Shuan Wassink heeft het terras in haar hart gesloten. Ook doordat het hier niet uitmaakt of je arm bent of rijk. Je geniet hier samen, soms letterlijk. Als er te weinig plek is, schuif je zo aan. Ook deze woensdag. Het ene moment las ze een boek onder een boom, het volgende moment babbelde ze Nederlands-Duits.

Mond tot mond

Volgens Bas Custers, sinds 1 januari eigenaar van Long Island aan de Toolenburgerplas, gaat de beste reclame van mond tot mond. Dat merkte hij ook bij zijn andere terras, bij brasserie Het Gemaal in Halfweg. Rondvragen op het terras van Long Island onderstreept dat het wat dat betreft wel snor zit. Neem de Haagse Sita Jankie. Van een collega op Schiphol hoorde ze dat ze dit toch echt hét terras van Haarlemmermeer was.

Bij haar eerste bezoek was ze direct verkocht. Dat uitzicht. De warme inrichting. De verschillende terrassen, waardoor je de zon kunt opzoeken - eventueel met de benen omhoog - maar ook de schaduw. Nu wacht ze op een loungebank met crème-witte kussens op een vriendin die uit Utrecht moet komen. ,,Het is mooi halverwege en buiten de spits gemakkelijk bereikbaar met de auto.’’

Ook voor directeuren van openbare basisscholen in Hoofddorp is het handig dat Long Island zo goed ’aan te rijden is’. Binnen enkele minuten kunnen ze hier al aan het werkoverleg - op een plek waar ze ’de vrijheid voelen en geen leerling ze aanspreekt’. Deze woensdag is er een lunch, ter ere van Marijke Kamp die binnenkort afscheid neemt van De Bosrank.

,,Ook met kleinkinderen zit ik hier graag’’, Anneke Slegers van Sterrenschool Bikube. ,,Die kunnen lekker spelen op het veld ernaast.’’ De royale amandelkrul bij de koffie wordt evenzeer gewaardeerd.

Zeker, het kan soms druk zijn. Maar als het meezit, wordt het terras nog deze zomer uitgebreid...

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.