’Interessante plannen om verder over te praten’

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Interessante plannen. Daar willen we graag verder over praten. Dat gevoel overheerste op de (maandag)avond die de Kredietunie Haarlemmermeer had belegd rond twee enthousiaste ondernemers die wel wat krediet kunnen gebruiken.

De een, Gijs de Waal, wil een restaurant beginnen op de hoek van de Van Heuven Goedhartlaan/Planetenweg met materiaal van gesloopte boerderijen. De ander, Lara van Druten, zet her en der installaties neer die organisch afval omzetten in energie.

De verhalen die ze afstaken waren ’overtuigend’, klonk links en rechts op de afsluitende netwerkborrel in het raadhuis. Neem de Waal. Die gaf aan dat zijn restaurant bij NS-station Sloterdijk - Bret - pas een succes werd toen dat in een blikvanger neerstreek, met duintopjes en een groentetuin. Ook de Gerritshoeve zal er volgens hem uitspringen tussen de kantoorkolossen van Beukenhorst-west en het troosteloze stationsgebied. De aanwezigen wilden het graag geloven, al borrelden er wel vragen op als: ,,Moet er niet wat parkeergelegenheid bij komen?’’

De Waal vond van niet. Voor het boerderijgevoel zou het mooi zijn wanneer er rond de hoeve met terras en fietsenstalling het nodige gras overblijft met bomen. En rond borrel- en dinertijd kan er best geparkeerd worden op de aangrenzende parkeerterreinen. Tijdens lunchtijd zou een parkeergarage iets verderop soelaas kunnen bieden.

Volgende week praat hij met de gemeente, onder andere over de erfpachtcontracten en andere vergunningen. Ook heeft zich een nieuwe exploitant gemeld die er graag met streekproducten aan de slag gaat.

Voorzitter Addick Land van de Kredietunie denkt dan ook dat het over maand handig kan zijn een vervolgavond te houden. Ook Lara van Druten is op veel fronten bezig met haar waste transformers. Zo was ze vorige week in Zuid-Afrika, waar hotels zeer geïnteresseerd zijn in het idee om het eigen afval om te zetten in energie. Ook mobiel is er volgens haar veel mogelijk, bij defensie bijvoorbeeld. Of op een cruiseschip.

Op de vraag waarom ze niet in Haarlemmermeer aan de slag gaat, een gemeente met duurzame ambities, antwoordde ze dat ze er ’mee bezig’ is en ’een studie heeft gedaan naar de mogelijkheden op (kantoor)park 2020 tussen station en Rijnlanderweg’. Meer wilde ze er niet over kwijt. Met haar duurzame concept heeft ze al meerdere prijzen gewonnen. Ook is ze in de race voor de Haarlemmermeerse Share award die op 29 mei wordt uitgereikt.

Kredietunie

De Kredietunie koppelt ondernemers die geld nodig hebben aan (oud) ondernemers die wat goeds met hun geld willen doen. Wie leent, betaalt negen procent rente. Uitlenen kan 6 procent opleveren wanneer een lid zelf een project uitkiest. Anders is dat 3,5 procent. Om de kans op succes te vergroten, willen steeds meer leden coachen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.