Ene pomp moet weg, andere niet

Ondanks de nieuwbouw mag de Shell-pomp aan de Leidsevaart blijven.© United Photos/Toussaint Kluiters

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Pal naast het Shell-pompstation aan de Leidsevaart verrijzen nieuwbouwwoningen. Bij het benzinestation tanken de klanten vrolijk voort, terwijl in een vergelijkbare situatie voor de benzinepomp aan de Europaweg in de toekomst het doek gaat vallen. Rara, hoe kan dat?

Een aantal van de ruim tweehonderd woningen van het Remiseterrein nadert voltooiing, waarbij de contouren van de herenhuizen aan de Leidsevaart al duidelijk zichtbaar zijn. Het dichtstbijzijnde huis bij het benzinestation moet nog worden opgetrokken, maar in de nabijheid hangt een onmiskenbare benzinegeur. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor de toekomstige bewoners van De Remise zich gaan roeren en bezwaren gaan maken tegen het benzinestation.

Voor sommige aspirant-kopers van de ruim tweehonderd nieuwbouwwoningen was de pomp reden om niet een huis aan de Leidsevaart te kiezen, maar voor een andere woning op het Remiseterrein. Maar hoe zit het met de milieueisen rond nieuwbouwprojecten in Haarlem? Die lijken in Haarlem-Zuid namelijk anders uit te pakken dan in Schalkwijk.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem mag het benzinestation aan de Leidsevaart blijven zitten omdat het een tankstation in de B-categorie is. Oftewel: het is een bemand station en er kan geen LPG worden getankt. De gemeente heeft voor de bouw een milieuonderzoek laten uitvoeren, maar er is geen vuiltje aan de lucht. Het Shell-station staat volgens de gemeentewoordvoerder op eigen grond.

Bij het Shell-station aan de Europaweg, tegenover het vroegere belastingkantoor en het Fiod-gebouw, is de situatie anders. Shell wacht hier een huuropzegging door de gemeente, omdat er bij dat station op termijn een nieuwe wijk wordt gebouwd.

Waarom is dit station wel de huur opgezegd? Het benzinestation aan de Europaweg is immers bijna identiek aan de pomp aan de Leidsevaart. Ze zijn bemand, er wordt geen LPG verkocht en er zit een klein winkeltje bij. Het zijn twee drukke pompstations. Aan de Leidsevaart tanken dagelijks duizend mensen.

De gemeentewoordvoerder vervolgt dat het zogeheten ’middengebied’ van Schalkwijk totaal anders ingericht gaat worden. De grote kantoren aldaar gaan op termijn tegen de vlakte voor woningbouw. Hoe deze nieuwe woonwijk in Schalkwijk eruit gaat zien, is nog niet bepaald.

,,Maar het benzinestation moet vertrekken omdat het bij het plangebied hoort, wat niet zo is aan de Leidsevaart.’’ Kortom, alleen als een pompstation hoort bij een plangebied moet het voor nieuwbouw wijken. Anders mag het benzine blijven verkopen.

Er is nog geen datum vastgesteld maar voor de volgende collegeperiode, de verkiezingen zijn in maart 2018, moet het duidelijk zijn wanneer de pomp aan de Europaweg moet zijn vertrokken.

Een woordvoerder van Shell, de eigenaar van beide benzinestations, volstaat met de mededeling dat het voor de oliemaatschappij een gegeven is, als een gemeente de pacht niet verlengt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.