’Kaalslag’ in Badhoevedorp

Richard Walraven
Badhoevedorp

De dorpsraad heeft haar onvrede over de bomenkap in Badhoevedorp verwoord in een brief aan wethouder Steffe Bak. Bovendien sprak bestuurslid Wijnand Uitman donderdag de gemeenteraad toe over het onderwerp.

Schrijnend is volgens de dorpsraad dat in het groenstructuurplan is afgesproken dat er 273 bomen bij zouden komen. ,,Maar daar is nog geen begin mee gemaakt.’’ Wel zijn voor de omlegging van de A9, de werkzaamheden aan de Schipholweg en de bouw van woningen naast het ANWB-terrein vele bomen gekapt, zonder uitzicht op compensatie. ,,In 2013 verloor ons dorp meer dan 73 bomen, terwijl er slechts 7 werden teruggezet’’, aldus de dorpsraad.

Dit jaar maakt de gemeente het nog bonter sprak Uitman tot de raad. ,,In het oude dorp zijn er al 118 verdwenen, terwijl beloofd is het aantal bomen te handhaven. Haarlemmermeer is de polder met minste bomen van Nederland. Het lijkt wel of het huidige wethouders er voor de overgang naar een nieuw college nog even snel werk van willen maken.’’

Onwetend

Daarbij werd de dorpsraad onwetend gehouden, licht woordvoerder Helmer namens de dorpsraad toe: ,,Opeens zagen wij dat er op een flink aantal bomen stippen waren getekend. Plotseling waren deze door de gemeente als slecht beoordeeld en werden ze gekapt. Hier zijn wij niet over geïnformeerd. Wij vinden het onverantwoord dat er zoveel bomen weg zijn en zijn dan ook ontzettend boos. Het is tevens verboden om bomen te kappen tijdens het broedseizoen tussen maart en september zonder vergunning. Enkel noodkap is dan geoorloofd, maar er zijn in enkele weken ruim veertig bomen gekapt.’’

Vragen

De bomenkap in Badhoevedorp leidde ook tot vragen van onder meer HAP en Eén Haarlemmermeer in de gemeenteraad. Wethouder Steffe Bak stelde echter niet op de hoogte te zijn van de inhoud van de brief van de dorpsraad van Badhoevedorp. Wel zegde hij toe dat nog voor de zomer met de gemeenteraad over het aantal bomen wordt gesproken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.