Geen bouwstop bij Bijduinhof Overveen

Artist impression van het nieuwe wijkje Bijduinhof in Overveen

Margot Klompmaker
Haarlem-Overveen

Er komt geen bouwstop bij het wijkje Bijduinhof in Overveen. Volgens de rechtbank Haarlem zijn er geen zwaarwegende argumenten om de bouw onmiddellijk stil te leggen.

Omwonenden hadden een kort geding aangespannen. Het wijkje wordt namelijk bijna een meter hoger dan afgesproken. De buurt moet nu de bodemprocedure afwachten tegen de bouwhoogte. Hun advocaat ziet voldoende aanknopingspunten in het vonnis om een en ander aan te vechten. ,,Volgens de rechter is de bouw niet in strijd met de bouwvergunning, maar dan zou je dus ook 20 meter hoger kunnen bouwen. Bovendien zetten wij vraagtekens bij het bepalen van het maaiveld vanaf waar de gemeente meet. Er is niet gemeten bij de entree tot het wijkje. De gemeente heeft een huis op een veel lager punt aan de Bloemendaalseweg genomen.’’ Bezwaarmaker Charles Eldering: ,,Het was beter geweest als de rechter ter plekke was komen kijken. Dat had meer inzicht gegeven.”

Volgens de gemeente Bloemendaal bewijst de uitspraak dat de gemeente geen fouten heeft gemaakt bij het aangeven van het peil in het bestemmingsplan. De gemeente zegt ’begrip te hebben voor de situatie van de bewoners in en om Bijduinhof die verrast waren door het hoogteverschil tussen dit project en de gebouwde omgeving’.

,,De gemeente zal vinger aan de pols houden als het gaat om de communicatie met de omgeving door de bouwer. Het is in ieders belang dat het helder is wat er gebouwd wordt, hoe er gebouwd wordt en waar tegemoet gekomen kan worden aan ongemak en schade die ontstaat tijdens de bouw. Ook de bouwer heeft de gemeente laten weten zich daarvoor hard te willen maken”, aldus de gemeente.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.