Golfen in schoonheid

Emeralda Golf Club.

Theeplukster op plantage Gunung Mas.

Botanische tuin Bogor.

Botanische tuin Bogor met op de achtergrond het paleis dat eens van de gouverneur was.

Hole 13 van Golfclub Rainbow Hills.

Golf Club Gunung Geulis hole 1 teebox.

1 / 6
Mirjam van Twisk

Als je de meeste Europese banen al kent, of alleen maar op zoek bent naar eens iets heel anders, dan biedt Indonesië uitkomst. Alleen al rond Jakarta bevinden zich maar liefst 38 golfbanen. De een nog mooier dan de ander. En dankzij de directe verbinding Amsterdam — Jakarta kun je al na dertien uur reizen afslaan.

Op de vraag hoe ik haar de komende uren mag aanspreken antwoordt ze schuchter: ’Honey’ en springt vervolgens snel achterop onze golfkar, klaar om aan het werk te gaan. Want zij en haar collega’s werken hard voor hun karige centjes. De 150.000 rupia’s die je ieder aan het einde van je golfronde aan je persoonlijke caddie betaalt klinkt als veel, maar is niet eens een tientje aan euro’s. Voeg daarbij de 7,50 euro die ze van de club per gewerkte ronde krijgen en dan ben je er wel zo’n beetje. Met een beetje geluk kun je als caddie twee keer op een dag aan de bak.

Ze doen er dan ook alles aan om ’in de smaak’ te vallen. Letten strak op welke club je voor welke afstand pakt, geven je advies over hoe je het beste een green kunt benaderen, poetsen je clubs, zoeken naar je bal bij een mispeer en vertellen je precies de puttingline.

Eenmaal klaar met het eerste rondje op Klub Golf Bogor Raya - een perfect, want niet al te ingewikkeld, begin van je golfavontuur op deze ruime en vriendelijke parkbaan - is het sprinten naar het enorme clubhuis. Het is bijna regentijd en met bakken komt het uit de hemel. Al schuilend biedt het een mooi moment om onze gastheer aan de tand te voelen. ,,Indonesische mensen zijn gewoon lief. Ze verdienen het om nu eens wat voorspoed te kennen. Verlost van dat eeuwenlange koloniale juk'', zegt golfpromotor Dennis Kloeth.

Golfgeheim

Zevenentwintig jaar geleden keerde Kloeth, die op z'n vijftiende door zijn ouders naar een internaat in Aerdenhout werd gestuurd, terug naar zijn geboorteland. ,,Al die geuren en kleuren die ik uit m'n jeugd kende. Hoorde het Javaans weer dat ik nog met m'n overgrootmoeder sprak. Indonesiërs vinden het leuk om met je te praten, zijn nieuwsgierig en delen hun laatste bakje rijst met je!''

Na een leven vol sex, drugs en rock-'n-roll in de platenindustrie begon de nu 68-jarige niet te stuiten creatieveling er Indogolf. Inmiddels is hij niet meer weg te denken als dé man waar je moet zijn voor informatie over en het boeken van golfreizen naar dit bijzondere land. ,,Golfbanen in Indonesië zijn ontworpen door de natuur en geperfectioneerd door de mens. Dit is een van de beste bewaarde golfgeheimen, geloof me'', zegt hij overtuigend.

,,Kijk, daar spelen we morgen'', roept Kloeth de volgende dag enthousiast, wijzend op de bergrug aan de overkant. En dat terwijl we net op de prachtige en niet eenvoudige east course van Gunung Geulis (mooie berg in het Soendanees) Golf Course lopen. Deze nieuwere 18 van de 36-holes club speelt zich op de berg af en dat betekent veel ondulatie en veel bomen. De old course (west) ligt in de vallei en is ruimer van opzet.

Alhoewel de eerste afslag je dat niet doet vermoeden: het is een klapper van jewelste. De teebox ligt hoog en je slaat naar de fairway de eindeloze diepte in. Vandaar slingert de baan zich door het betoverende Indonesische landschap. Omdat de baan in onderhoud is en er eigenlijk niet op wordt gespeeld, wordt er iemand vooruit gestuurd die per hole de vlag op de green zal plaatsen. Goed nieuws, want hij staat daar beneden en kan ons via armsignalen aangeven of de ballen die we de peilloze diepte hebben ingeslagen wel speelbaar zijn.

De uitdaging bij het golfen in Indonesië is niet alleen het bedwingen van de lastige holes, maar ook het omgaan met de betoverende plaatjes die je steeds weer voorgeschoteld krijgt. De regelmatige stops zijn er dan ook niet om te spelen, maar om foto's te maken.

Rijke eigenaars

Op het terrein van de golfbaan komen we langs een enorm huis. Daar woont Megawati Soekarnoputri, die van 23 juli 2001 tot 20 oktober 2004 president van Indonesië was. Het land voor haar huis is haar geschonken door de eigenaar van de course. Al snel blijkt dat de meeste banen in dit land puissant rijke eigenaars kennen.

Een mooi voorbeeld daarvan krijgen we bij ons bezoek aan de Jagorawi Golf and Country Club, een 40 jaar oude members only club. Opgericht en aangelegd door Zakir. We ontmoeten de bijna 90-jarige eigenaar, die zijn geld heeft verdiend met zeevrachtvervoer, in zijn geblindeerde kamer op de club. Daarin een bar met bartender, massageruimte, slaapkamer en mooi uitzicht op twee van de 45 holes. Zakir kocht ooit de voormalige rijstvelden op en stelde de mensen die er woonden te werk, bouwde een schooltje voor hun kinderen, huizen voor het personeel en schenkt studiebeurzen aan hen die willen studeren. Een betrokken werkgever dus, die aan de Nederlandse school studeerde voor hij zijn fortuin in Indonesië verdiende. ,,Ik heb inmiddels alle aandelen overgedaan aan m'n kinderen'', zegt hij in vlekkeloos Nederlands. ,,Voorwaarde was wel dat ze me hier met rust laten op m'n eigen stekkie.''

Onze uitvalsbasis is Bogor, het vroegere Buitenzorg. Hier verbleven vroeger de weekenders in mooie huizen in het lommerrijke bergachtige gebied. Ook hier blijkt de welvaart toe te slaan. Hotels, resorts, huizen, golfbanen, van alles wordt er gebouwd. Maar het mooiste blijft het om via diverse Jalan Tikus ('weg' en 'muis', dus sluipweggetjes) dwars door de kampong te rijden waar het echte leven zich afspeelt.

Eenmaal bij de Rainbow Hills Golf Club blijkt de baan vergelijkbaar met die van de dag ervoor. Het speelt zich op de berg af, dus veel uphill- en downhill-liggingen. Het maakt het uitdagend om toch nog een beetje met een score van de baan te komen. De gloednieuwe derde negenholes-lus die we stiekem lang voor de officiële opening mogen spelen, blijkt zo mogelijk nog uitdagender.

Weekend

,,Wij laten onze golfers nooit in het weekend spelen'', vertelt Kloeth. Bij de laatste course, Emeralda, snap je direct waarom. De 27 holes baan is deze zaterdag ongelooflijk druk. Het is een ware golffabriek waar tientallen karretjes met caddies staan te wachten. ,,Vreselijk hè, slow play is hier uitgevonden! En bovendien zijn de prijzen veel hoger dan doordeweeks. Dan kost een rondje je je maar 40 tot 50 euro, nu het dubbele.'' Goed om te weten, want de baan is wel heel mooi met de drie 9 holes-lussen Lake, River en Plantation. Een prachtig verzorgd parklandschap met op elke hole een razendsnelle green. Het drijft Donna, met 27 jaar een seniorcaddie, haast tot wanhoop als ik er weer eens niks van bak.

Maar wat geeft het. Het geweldige weer, de prachtige vergezichten, de mooie banen en de lieve Indonesiërs maken het een feestje om hier rond te mogen lopen. Score of niet.

Wat & Waar

In totaal liggen er meer dan 160 golfbanen in Indonesië. Tourism Indonesia zet groot in om het golfen te promoten in samenhang met strand, culinair en cultuur en een focus op het moderne Indonesië.

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda vliegt vier keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Jakarta en weer terug (www.garuda-indonesia.com). De maatschappij heeft in de laatste jaren een comeback gemaakt en biedt nu veel comfort in alle klassen. Voor meer info over golfen in Indonesië: www.indogolf.com en www.indogolftravel.com.

Doen: breng een bezoek aan een theeplantage. Wij deden dat bij Puncak (de piek). Het ritje er naartoe is prachtig, langs schitterende koloniale landhuizen waar de grootstedelingen uit Jakarta graag in het weekend verblijven. De theeplantage Gunung Mas (gouden berg) bestaat uit zo’n 1000 hectare, een uitgestrekt gebied met louter heuvelachtige velden vol theestruiken zo ver het oog reikt.

De botanische tuin Kebun Raya Bogor (Raya betekent groot: de grote/majestueuze tuin van Bogor). Ze liggen achter het vroegere zomerpaleis van de gouverneur, dat nu in gebruik is als buitenverblijf van de zittende president. Het 96 hectare grote gebied ligt letterlijk midden in de stad en is met z’n 900 verschillende planten- en bomensoorten een toeristische trekpleister van jewelste.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.