Themapark HollandWorld in Park21 bij Hoofddorp

Bart Boele

HollandWorld gaat een 65 hectare groot themapark maken in Park21, tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Er worden acht miljoen bezoekers per jaar verwacht. De opening is op 30 maart 2023.

De gemeente Haarlemmermeer heeft op 20 juli ingestemd met de plannen van HollandWorld door nog eens 1,95 miljoen euro vrij te maken voor Park21. Er lag al 10,5 miljoen klaar. Het extra bedrag symboliseert commitment van de gemeente, waarmee voor HollandWorld investeerders over de streep kunnen worden gehaald.

Die investeerders zijn wel nodig ook. In het themapark wordt tot 2023 in totaal 650 miljoen euro geïnvesteerd en tussen 2026 en 2033 nog eens driehonderd miljoen. Volgens HollandWorld hebben zich al zestien investeerders gemeld. Namen als KLM en Heineken worden genoemd. Investeerders kunnen instappen vanaf 500.000 euro. De economische ’spin off’ voor de regio wordt becijferd op 690 miljoen per jaar.

HollandWorld levert vijfduizend arbeidsplaatsen op. Er komt een campus voor vijfhonderd internationale studenten en (hotel)accommodaties met in totaal vierduizend kamers voor bezoekers.

Het park belicht een aantal Nederlandse thema’s om ’Holland’ te presenteren. Bloemen, water, de Hollandse geschiedenis, Holland in wintertijd en er komt een Holland Show & Fun City.

Voor de attracties moet entree worden betaald. De prijs per stuk is 25 euro, maar er kan een passe partout worden gekocht voor 55 euro per persoon. Amsterdam is blij met de plannen als verlichting van de toeristendruk, zegt wethouder Kajsa Ollengren van toerisme.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.