Ook pc moet je fit houden

Net als bijvoorbeeld een auto heeft een computer af en toe (groot) onderhoud nodig. Foto PR

Net als bijvoorbeeld een auto heeft een computer af en toe (groot) onderhoud nodig. Foto PR

1 / 2
Peter Lodewijks

Net als een auto heeft een pc onderhoud nodig. Ook een antiviruspakket is geen overbodige luxe. Welke gratis software houdt je systeem fit?

Anti-virus

’Avast Free Antivirus 2015’ houdt virussen beter tegen dan een betaald pakket als ’McAfee Internet Security 2015’, blijkt uit een recente test van het onafhankelijke instituut AV-Comparatives. De gratis anti-virussoftware van AVG scoort iets minder, maar zulke testen blijven momentopnames. Plotseling kan nieuwe malware de kop opsteken waarop een pakket even geen antwoord weet. Avast kent veel tevreden gebruikers. Door de jaren heen presteren hun anti-viruspakketten naar behoren.

Redelijk wat sites die malware bevatten, worden geblokkeerd. Het pakket vormt geen zware belasting voor het computersysteem.

Irritant kan de vele reclame voor eigen producten zijn. Voor concurrent AVG geldt overigens hetzelfde. Naast de freeware van Avast en AVG is ook die van Avira het overwegen waard.

Van dit trio vindt de Consumentenbond Avira de beste. Een test waarbij een aantal foute websites met verborgen malware werd bezocht, doorstond Avira het best. De dreiging werd snel gestopt.

Avira wist ook veel malware te vinden op een harde schijf die voor de test met gevaren was gevuld.

Adware verwijderen

’AdwCleaner’ verwijdert onnodige ballast uit je computersysteem. De software zoekt en verwijdert adware, toolbars en andere ongewenste programma’s. Ook voorkom je de ’ontvoering’ van de browser, een reeds lang bestaand probleem. Dit is het geval wanneer je startpagina ineens wordt aangepast en je favorieten vol links naar dubieuze sites staan. Tijdens het surfen wordt de gebruiker geconfronteerd met onbekende pop-ups. Overigens bestaat er ook een kwaadaardige versie van ’AdwCleaner’ die via adware wordt verspreid. Internetgebruikers krijgen pop-ups te zien alsof de computer vol ongewenste software zit. Als op die waarschuwing wordt geklikt, kom je op een verkeerde site terecht die een nepversie aanbiedt. Om de malware te verwijderen, moet vervolgens 60 dollar worden betaald.

Opruimbeurt

De computer heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig, anders stapelt het vuil zich op en wordt het systeem trager. Denk aan tijdelijke bestanden. De ’Ashampoo WinOptimizer Free’ ruimt lekker op. Frequent onderhoud kost tijd en vereist enig inzicht. Een programma als ’WinOptimizer’ kan je veel werk uit handen nemen. De betaalde upgrade geeft meer uitgebreide mogelijkheden om een Windows-pc te configureren. Ook de live tuner die applicaties sneller doet starten, is niet gratis.

’CCleaner’ is de meest gebruikte software om de pc op te ruimen. Volgens de maker is de software al een miljard keer geïnstalleerd. Een schoonmaakbeurt leidt tot een kleiner aantal storingen. Je computer loopt minder snel vast. Maar het gebruik van ’CCleaner’ vereist wat elementaire computerkennis. Behalve rommel kun je er ook complete programma’s mee de-installeren. Overbodige software verwijderen gaat sneller dan met Windows. Het programma maakt de opstarttijd wat korter. Door de cookies te verwijderen die websites op je pc plaatsen om je online gedrag te volgen, is je privacy beter gewaarborgd.

Toolbar

Het kan heel lastig zijn om de vervelende toolbars te verwijderen die met sommige freeware worden meegeleverd. Vooral websites die gratis software aanbieden, bezondigen zich hieraan. Deze toolbars worden vaak ongevraagd op je computer geplaatst. Vooral de ’Ask Toolbar’ is hardnekkig. De ’Junkware Removal Tool’ kan dit varkentje goed wassen. Ook met adware - software die je advertenties opdringt - weet deze freeware raad.

Versneller

Vooral voor gamers kan een pc niet snel genoeg zijn. ’Razer Game Booster’ versnelt je computer. Als een systeem traag reageert, kan dat net het verschil tussen winnen en verliezen betekenen. De ’Game Booster’ schakelt tijdens het gamen alle programma’s uit die je op dat moment niet echt nodig hebt. Zoveel mogelijk processorcapaciteit en geheugen staan ten dienste van de game, wat de prestaties ten goede komt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.