Recessie? Chaos? Kom, we gaan naar Egypte

Leonie Groen
amsterdam

Het is recessie. En voor Egypte is er nu een negatief reisadvies. Maar let op: het eigen land is ook leuk. We kunnen hier zelfs naar Egypte. Het Allard Pierson Museum in Amsterdam tovert alle bezienswaardigheden zo tevoorschijn. Voor je het weet sta je naast een opgraving aan de oevers van de Nijl.

Misschien is het hier nog wel leuker ook dan in het echte Egypte. Want ontsluit je daar geheimen? In het Allard Pierson Museum pak je ’gewoon’ een van de vier iPads voor bezoekers. Je houdt hem voor een stel hiëroglyfen. Ineens lees je op het scherm wat er staat: een soort omgekeerde ’tien geboden’, namelijk alles wat de dode NIET fout heeft gedaan. Daarna houd je de iPad voor de mummie in een vitrine en, wauw, je ziet op het scherm wat er zich onder de windsels bevindt. Je wist het wel maar toch: een echt lijk! Je beweegt je iPad en potverdorie, wat is dat? De botten, ter hoogte van de buik, zijn verbrijzeld. Da’s gek, aan de windels en de sarcofaag zie je niks. Daar wil je meer van weten.

Drempel

Je loopt naar een zaaltje waar een universitair geschoolde museummedewerker je naar Egypte zal voeren. Je zet een stap over de drempel en je waant je op het vruchtbare land links en rechts van de Nijl. Komt door de wisselende panoramafoto’s op negen grote schermen, opgesteld in de vorm van een halve maan. De ’reisleider’ tovert je in een wisselend landschap boven een tijdsbalk, van opgravingen, piramides en steden. En met ’zwevende’ foto’s van farao’s en vondsten. Wil je iets weten van de mummie? Met een druk op de knop schuift de ’tovenaar’ deze centraal en groot in beeld: ,,Niemand weet wat er is gebeurd waardoor de mummie beschadigd is en het omhulsel niet. Dat is iets voor nader onderzoek.’’

Ontdekking

Egypte is een ontdekking. Althans nu, hier in het museum. Je loopt verder. De tekst op een bordje vraagt je om te wijzen naar een fragment op een grafwand. Het is wel zaak om je vinger boven een bepaald zendertje te houden. Je voelt je Harry Potter: precies op het punt waar je wijst krijgt het ding kleur! Die Egyptenaren kenden dus zuurstokroze, felgroen.

Het Allard Pierson Museum zet de eerste schreden in een nieuw technologisch tijdperk. Hiermee brengt het ’t oude Egypte echt tot leven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.