Stukgeluld

Nanska van de Laar

Mijn vijfjarige ’diepgelovige’ dochter vraagt mij: ’Papa, wat is de Zwarte Piet en ze zussie?’. Ik haal diep adem, want hier ben ik al een paar weken bang voor.

Ik vind het zo ontzettend jammer dat het gaat zoals het gaat. Het is ons, inwoners van dit land, gewoon niet gelukt om een kinderfeest onbevlekt te laten. Knap hoor! Het is van een andere orde maar toch, de intocht van zondag gaat voelen als de eerste Koninginnedag ná Apeldoorn: het is z’n onschuld kwijt. Voor ons dan hè, want de kinderen zal het allemaal een marsepeinen worst wezen. We hebben ’m stukgeluld!

Mij gaat het niet lukken om naar de intocht kijken zonder de echo’s van al dat gelul te zien. Ludiek bedoelde citymarketing in de vorm van Stroopwafelpiet en Kaaspiet, maar dan wel beveiligd door Schietpiet. Proberen te ontdekken wie de Pistolen Pietjes zijn en ondertussen steeds het vage gevoel hebben dat elk moment iemand het vreselijk kan gaan verzieken. AIVD Piet, Corps Mariniers Piet en Commando Piet.

Het is stukgeluld! BN-ers voor, BN-ers tegen, burgemeesters op, achter of in de bres, etterige verslaggevertjes die valstrikjes opzetten door het Kwaku festival in twijfel te trekken en op Facebook en Twitter viert vrijheid van meningsuiting een compleet uit hand lopend puberfeest. En dat allemaal over de kleur van een fantasiefiguur, die een ander fantasiefiguur bijstaat bij een fantasietaak!

Het is alsof de natie in de greep is van de vraag of het in een hok opsluiten van Hans & Grietje en het later in de oven duwen van de heks door diezelfde twee, respectievelijk kindermisbruik en ouderenmishandeling is. Tuurlijk is het dat! In een kooi opgesloten kinderen? Brandende bejaarden? Het zijn dingen die we vandaag de dag echt niet meer zo zouden opschrijven of bedenken. Maakt dat ze vandaag de dag slecht? Nee. Gedateerd zeer zeker!

En van Zwarte Piet wisten we dat 20 jaar geleden al. Dus verdween de roe, het dreigen met de zak, het accent... 20 jaar geleden was dan ook een mooi moment geweest om Piet door de wasstraat te halen! Gewoon per decreet. Dat kon nog vóór Facebook en Twitter. Maar nu is het te laat. Het is stukgeluld...

Goed, ik haal dus diep adem: het is niet Zwarte Piet en z’n zussie maar Zwartepietendiscussie. ’Wat is dat?’, zegt ze. Nou, dat sommige mensen het belangrijk vinden dat zwarte Piet een andere kleur krijgt, en dat anderen mensen dat juist niet willen. Ze kijkt me aan en zegt: ’Ik vind dat de Pietjes ’t zelf mogen bepalen...’ en speelt verder.

Tja, ik had al zo’n vermoeden, het zal haar allemaal aan haar pepernoot roesten. Het zijn de volwassenen die niet kunnen loslaten. Of dat nou is dat Piet vandaag de dag nog steeds een racistisch symbool is, of dat het ’landverraad’ is om ’m te herk(l)euren, doet er dan niet eens meer toe. We hebben het al stukgeluld.

Met de groeten van Kemper,

Remco Veldhuis

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.