Jopenbier groeit verder en verder

© Archieffoto United Photos

Henk Geist
Haarlem

Het merk Jopenbier groeit verder en verder. Over twee maanden wordt een nieuwe locatie aan de Hoofdweg in Hoofddorp feestelijk geopend. Lydian Zoetman, de vrouw achter het biermerk, kan nog niet veel kwijt over de plannen met de nieuwe kerk. ,,We zijn in deze maanden druk bezig met onze plannen voor de plek, zodat we in september groots kunnen openen.’’

Hoofddorp is de vierde locatie waar de brouwerij zich vestigt. Voordien zat op deze plek drie jaar lang het restaurant Hoofdvaartkerk. Daarvoor was het een van de oudste kerken in de Polder.

De opening in Hoofddorp volgt kort op de komst van Jopen naar Amsterdam. In juni werd daar door het biermerk een nieuw proeflokaal geopend achter het Leidseplein. Dit is het tweede proeflokaal van Jopen: in november 2014 werd in de Waardepolder werd het eerste proeflokaal geopend.

Het proeflokaal in Amsterdam heeft in totaal dertig tapkranen. ,,Dat is erg veel, vooral als je bedenkt dat de Jopenkerk in Haarlem zestien tapkranen heeft.’’ Uit twintig van de dertig kranen vloeit bier van eigen merk: van Gerstenbier, Granenbok tot aan de Heilige Drie-eenheid Trinitas Tripel. ,,Uit de overige tien taps komen gastbieren.’’

Voorbeelden van de gastbrouwers zijn het Amerikaanse bier ’Arrogant Bastard’ en ’ Doctor Brew Double IPA’, een speciaalbier uit Polen.

Het proeflokaal loopt volgens de commercieel directeur erg goed. ,,Het publiek dat erop afkomt is heel verschillend. Er komen veel toeristen naar het proeflokaal, maar ook bezoekers die erg geïnteresseerd zijn in speciaalbier van Jopen en andere merken.’’

Tijdens Haarlem Culinair worden alle locaties naar voren geschoven. Bedrijfsleider Barry de Haan kan vertellen dat van elke plek een speciaalbier centraal zal staan tijdens het evenement. ,,Zo willen we bezoekers onze groei laten meemaken. We hebben twee proeflokalen en een tweede kerk die eraan zit te komen. Het wordt een soort culinaire reis door de wereld van Jopen waarbij we willen laten zien dat we ook fantastisch kunnen koken.’’

De sterke dranken die in de nieuwe Hoofddorpse locatie gestookt zullen worden, zijn nog niet te proeven op Haarlem Culinair, die zien het levenslicht in september.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.