Buurt blijft tegen IKC Thorbeckelaan

Sjaak Smakman
Hillegom

Je kunt hier nu al zoeken tot je een ons weegt naar een parkeerplaatsje, zegt een omwonende. En vergeet de drukte en de privacy niet, voegt bewoner en oud-wethouder Frits Roelfsema daar aan toe op de inloopbijeenkomst in het Hillegomse gemeentehuis: ,,Er is hier straks bedrijvigheid van zeven tot zeven.’’

Het mag duidelijk zijn: de buurt rond de school aan de Thorbeckelaan zit bepaald niet te wachten op de komst van een Integraal Kindcentrum (IKC) na de fusie van de Leerwinkel met de Jozefschool. Nu telt de Leerwinkel een kleine 150 leerlingen, na de fusie komen daar bijna 250 leerlingen bij. Het IKC moet daarnaast opvang bieden voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Om dat allemaal onder één dak te brengen moet er een veel groter gebouw komen dat een stukje van het aangrenzende parkje zal opslokken.

Dat betekent dus veel meer en veel langer drukte en overlast, denkt de buurt. Na massaal protest uit de wijk besloot de gemeente om te gaan kijken naar een andere plek, in het Vossepark naast de brandweerkazerne.

Groot voordeel van die plek: geen direct omwonenden. Maar dat betekent niet dat daar geen bedenkingen zijn, zoals bij Eikenlaanbewoner Wim de Bock. Ook bij hem gaat het vooral over parkeergelegenheid. De Vosse is het enige openluchtzwembad in de omgeving en trekt op mooie zomerdagen bezoekers van heinde en verre. Verder zitten daar ook nog sporthal De Vosse en het skicentrum. Samen met zo’n IKC gaat het krap worden qua parkeren, denkt De Bock,die overigens niet per se tegen de komst van de school is.

Volgens de gemeente zijn beide plekken mogelijk. Via vrij liggende fietspaden is het Vossepark veilig bereikbaar en het parkeerterrein bij de sporthal biedt ruimte genoeg voor het brengen en halen van kinderen. Een kiss-and-ridestrook op de Van Limburg Stirumlaan kan overigens eventuele problemen bij de Leerwinkel wel oplossen, denkt de gemeente. Qua kosten ontlopen volgens een eerste berekening beide locaties elkaar weinig.

Het Vossepark heeft wel als voordelen de nabijheid van de sporthal, het zwembad en de speelweide plus het feit dat tijdens de bouw geen vervangende ruimte voor de leerlingen hoeft te worden gezocht. Maar anderzijds staan de Savioschool en de Marijkeschool inmiddels leeg na de opening van de nieuwe brede school aan de Irenelaan.

Het college gaat alle reacties bekijken en maakt na het zomerreces een keuze. Die wordt vervolgens voorgelegd aan de raadscommissie. Daar kunnen mensen nog inspreken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.