Wat eet jij vanavond?

Archieffoto

Marja van Spaandonk

‘Wat eet jij vanavond?’ Standaardvraag die Zusje en ik elkaar sinds jaar en dag stellen. Steevast halverwege onze wekelijkse wandeling. Wanneer we trek krijgen door inspanning en buitenlucht en onze beloning, bier en bitterballen in eerstvolgende uitspanning, nog even op zich laten wachten.

Dan gaan we dagdromen over lekker eten. Wisselen nieuwste recepten uit, onze laatste experimenten achter fornuis, in welke winkel je welk speciale ingrediënt koopt en hoe fantastisch die ene maaltijd was. Of niet dus in mijn geval.

Bak er namelijk niets meer van, laat staan bruin. Laatste kind is deur uit (klinkt alsof er negen zijn voorgegaan, is niet zo, maar zou willen dat ik er zeven in reserve had). Sindsdien ben ik beetje culinaire weg kwijt. Dwing mezelf elke dag vers en uitgebreid te koken, maar om nou te zeggen: guttegut wat eet ik lekker? Nee. Mijn tanden zijn blijkbaar gegroeid. ‘Wat eet jij vanavond?’, vraagt Zusje, die ik er van verdenk dat ze zo controleert of ik wel goed voor mezelf zorg. ‘Lamstoofpot’. Bluf ik. Ze schiet in de lach. Dit is namelijk de vierde keer sinds lammetjestijd dat ik dat ga maken. En elke keer moet ik bij volgende wandeling bekennen, dat vorige stoofpot niet te eten was.

Lukt mij gewoon niet. Wat ik ook probeer. Slow cooking, in braadpan, op gas, in oven, in tajine, op z’n Afrikaans, Frans, Grieks of Italiaans. Met ras el hanout of andere speciale kruiden en smaakmakers. Ene keer gooi ik er grof gehakte hazelnoten en donkere rozijnen bij, andere keer abrikozen, dadels en vijgen. Grof gesneden groentes. Met couscous, rijst of aardappels. Wat ik ook probeer, hoe ik ook mijn best doe, smaakt niet. ‘Misschien hou je gewoon niet van lamsvlees’, troost Zusje, die zelf master is in bereiden van lam, op wat voor ’n manier dan ook. Ik lach wat schaapachtig. Mijn vriezer zit inmiddels vol met mismaakte lammetjes. Of ik er van hou of niet, die zullen toch eens op moeten.

’Wat eet jij vanavond’, vraagt Zusje week later terwijl we wandelen in stromende regen. Ik aarzel even voor ik in grote plas stamp. ’Heb geen trek’, doorbreek ik onze traditie. Ze kijkt mij met grote ogen aan. ’Ben je weer verliefd? Je bent ook al afgevallen!’

Ah! Zou dat het zijn? Of komt het omdat mijn lammetjes schapen zijn geworden en de kudde verlaten?

Denk dat ik vegetariër word. Een verliefde vegetariër om Zusje een plezier te doen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.