Een thriller met tanden

Hans van der Berg

De straten van Boedapest zijn stil. Het is nog vroeg, maar is dat de reden? Midden op een brug over de Donau staat een lege auto. De lichten nog aan, de deuren wagenwijd open. Alsof dit niet beklemmend genoeg is, volgt de camera een meisje dat rustig, met witte enkelsokjes aan, de lege stad tegemoet fietst. En dan ineens blijkt die stad helemaal niet leeg...

Het is de magnifieke apocalyptische openingsscène van de Hongaarse thriller ’White God’, waarvan de titel wellicht een knipoog is naar horrorfilm ’White dog’ uit 1982. Het meisje op de fiets is de 13-jarige Lili. Ze zoekt haar hond Hagen.

Lili’s vader, bij wie ze tijdelijk woont, heeft de hond gedumpt omdat hij er niet voor wil betalen. De gemeente heft namelijk een extra hoge belasting voor het bezit van niet-rashonden zoals Hagen.

De eerste helft van ’White God’ is een hartverscheurend drama over een meisje en haar trouwe vriend die nergens welkom is. Dan verschuift het perspectief van Lili naar Hagen. Zwervend raakt hij bevriend met andere straathonden.

Ze zijn continu op de vlucht voor hondenvangers.Als Hagen gevangen wordt en ingezet bij hondengevechten, verandert hij van een lief huisdier in een bloeddorstige killer. Het is deze nieuwe, enge Hagen die een opstand weet te ontketenen. De dieren breken uit en zinnen op wraak voor wat de mens, die ze toch zagen als een god, hen heeft aangedaan.

Kornél Mundruczó maakte een hoogst originele film. Hij koos niet voor computereffecten, maar voor geduld. En als je de honderden honden door het beeld ziet rennen en je let op de taal die de dieren onderling spreken, moet dat hem heel wat grijze haren hebben opgeleverd.

Door het weglaten van dergelijke effecten voelt alles echter aan. En daardoor ook enger. Waar Hitchcock voor vogels koos en het in ’Planet of the apes’ chimpansees waren die zich tegen de mens keerden, is dat dit keer man’s best friend. ’White God’ is een Oost-Europese parabel over maatschappelijke ongelijkheid in een bloederig Stephen King-jasje.

’White God’

Regie: Kornél Mundruczó

Met: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.